18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

“Στα ελληνικά νησιά έφτασε ήδη η χολέρα”: Ακόμα πιο δεξιά στροφή στην Πολωνία

Ημερομηνία:

Ακόμα πιο συντηρητική στροφή θα κάνει η Πολωνία καθώς στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) άγγιξε την αυτοδυναμία, αφήνοντας δεύτερο το μέχρι πρότινος κεντρώο κυβερνόν κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών.

Η πρωτιά του PiS με ποσοστό 37,7% του δίνει περίπου 232 έδρες στο Κοινοβούλιο των 406 εδρών-δηλαδή μόνο με μία έδρα απόσταση από την απόλυτη αυτοδυναμία. Αντιθέτως, η Πλατφόρμα Πολιτών (PO) βρίσκεται δεύτερη με περίπου 23,4% και κοντά στις 137 έδρες.

Το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη κατέβηκε στις εκλογές με αντι-ευρωπαικό λόγο και αρνητική στάση στο προσφυγικό ζήτημα. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις σε προεκλογική ομιλία του επικεφαλής του PiS, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, o oποίος υποστήριξε «Στα ελληνικά νησιά έφτασε ήδη η χολέρα, στη Βιέννη η δυσεντερία, και όλα τα παράσιτα που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι. Τέτοια θέλουμε και στην Πολωνία;»

Το Νόμος και Δικαιοσύνη κυβερνούσε από το 1989 έως το 2007 αλλά σε συνεργασία με μικρά κόμματα. Αν τελικά και τώρα χρειαστεί συνεργασία με κάποιο μικρότερο κόμμα, το πιο πιθανό ειναι να στραφεί στο τρίτο κόμμα, τον επίσης συντηρητικό σχηματισμό του (πρώην ροκ/πανκ μουσικού) Πάβελ Κούκιζ που βρίσκεται στην περιοχή του 9%.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...