13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Νότης Μαριάς: Στη Βουλή η επαναλειτουργία του Ειρηνοδικείου Βιάννου

Ημερομηνία:

Σε συνέχεια της χθεσινής παρέμβασης του Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ειρηνοδικείο της Βιάννου, κατέθεσε αναφορά σχετικό έγγραφο της Εναλλακτικής – Κινηματικής Παρέμβασης Πολιτών Βιάννου σχετικά με την επαναλειτουργία του Ειρηνοδικείου Βιάννου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής υποβάθμιση όλων των Δημόσιων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των κοινωφελών οργανισμών που εδρεύουν στο Δήμο. Οι υπηρεσίες αυτές αντί να στελεχώνονται και να βελτιώνονται, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες του Δήμου, συρρικνώνονται ή υπολειτουργούν με τελική έκβαση την διακοπή της λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο της νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του Προγράμματος «Καλλικράτης» ο Δήμος παρέμεινε αυτόνομος (λόγω ορεινότητας) και ενώ προβλεπόταν ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα στο Δήμο το σύνολο των Δημόσιων υπηρεσιών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέκοψε οριστικά την λειτουργία του Ειρηνοδικείου Βιάννου, παρ’ ότι πρόσφατα (Αύγουστος 2012) ο τότε και σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στη Βουλή ότι «αποφάσισε» να παραμείνει το Μεταβατικό Ειρηνοδικείο στη Βιάννο. Το Μεταβατικό Ειρηνοδικείο δεν λειτούργησε ποτέ.

Το Ειρηνοδικείο Βιάννου, ένα από τα αρχαιότερα Ειρηνοδικεία της Ελλάδας (στα αρχεία του υπάρχουν ιστορικά έγγραφα από το 1882) λειτουργεί συνεχώς από το 1868 (επί τουρκοκρατίας) και διέκοψε την λειτουργία του μόνο στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Ο Δήμος Βιάννου είναι σε έκταση ένας από τους μεγαλύτερους (και πιο εγκαταλελειμμένους) δήμους του Νομού Ηρακλείου με μεγάλο παραλιακό και ορεινό ανάγλυφο και πολύ κακό οδικό δίκτυο. Το Ειρηνοδικείο Βιάννου εδρεύει στην Άνω Βιάννο και είναι το πιο απομακρυσμένο Ειρηνοδικείο του Νομού Ηρακλείου, τα δε ανατολικότερα χωριά του Δήμου Βιάννου απέχουν 30 – 40 χιλιόμετρα από την Άνω Βιάννο. Με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βιάννου οι κάτοικοι θα χρειάζεται, για τις δικαστικές τους υποθέσεις, να διανύουν  αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων σε κακό οδικό δίκτυο για το Ειρηνοδικείο Καστελλίου και χωρίς να υπάρχει απευθείας συγκοινωνία.

Τέλος ο Δήμαρχος Βιάννου, παρά τις οικονομικές δυσκολίες του Δήμου, εγγράφως έχει δεσμευθεί για την στέγαση του Ειρηνοδικείου σε δημοτικό κτίριο.

Στην Αναφορά ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...