16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Τι θέση παίρνουν όσον αφορά τα μεταλλαγμένα και τις συνθήκες ΤΤΙP, CETA, TISA, τα κόμματα που μας καλούν να δώσουμε την ψήφο μας;

Ημερομηνία:

Μόλις τον προηγούμενο Ιανουάριο ήταν που Έλληνες ευρωβουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της διευκόλυνσης της εισαγωγής των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 15 Ιανουαρίου με μεγάλη πλειοψηφία (480 υπέρ από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, έναντι 159 κατά από τους Πράσινους και την Αριστερά) μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ΕΕ. Από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές θετική ήταν η ψήφος των Ευρωβουλευτών του Ποταμιού, Γ. Γραμματικάκη και Μ. Κύρκου, του Ν. Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ), των Γ. Κύρτσου (ΝΔ) και Μ. Κεφαλογιάννη (ΝΔ) ενώ αρνητική ήταν η θέση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και υπάρχει ο Κανονισμός (EΕ) 1830/2003 για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των ΓΤΟ στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων εντός της Ε.Ε. ενδέχεται να διευκολύνει τη διακίνηση και ΓΤ τροφίμων που θα παράγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη κι αν μια χώρα αποφασίσει ότι δεν τα θέλει στο έδαφός της. Άλλωστε, περιπτώσεις όπως αυτή του μελιού, για το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε πέρυσι τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση ΓΤ γύρης, δείχνουν πως υπάρχουν σημάδια διαρκούς χαλάρωσης της νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά δε τις υπό μυστική διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ-Καναδά συνθήκες (ΤΤΙP, CETA, TISA), οι οποίες προβλέπουν διευκόλυνση της εισαγωγής των μεταλλαγμένων στην ΕΕ και παράκαμψη της περιβαλλοντικής και εργατικής νομοθεσίας της ΕΕ προς όφελος των πολυεθνικών, τα κόμματα έχουν πάρει τις εξής θέσεις (όπως επισημαίνει η ελληνική Επιτροπή Ενάντια στις Συνθήκες αυτές):

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κράτησε θέση αρνητική με τη διατύπωση επιφύλαξης στο συμβούλιο των υπουργών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στάση κράτησε και το Κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ .
Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συγκυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ κρατά επίσης αρνητική στάση, ενώ με βάση τη συζήτηση στη Βουλή της 27/5, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κράτησε καθαρά αρνητική στάση. Αντίθετα το Ποτάμι κράτησε θετική στάση, με τη διατύπωση ορισμένων επιφυλάξεων.

Το νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, κρατά καθαρά αρνητική στάση, ενώ αντίθετα τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κρατούν θετική στάση απέναντι στις συνθήκες, με τη διατύπωση κάποιων αντιρρήσεων όσον αφορά τις πιο ακραίες πρόνοιές τους.

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (Ανταρσύα-ΕΕΚ) έχει καθαρά αρνητική στάση, όπως επίσης το Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και Μ-Λ Κ.Κ.Ε.- Εκλογική Συνεργασία. Τα άλλα κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων που βάζουν υποψηφιότητα, δεν έχουν εκφράσει άποψη για το ζήτημα, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε. Το κόμμα των Πειρατών έχει εκφραστεί αρνητικά.

Σημειώνουμε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο όπου συζητήθηκαν αυτές οι προτάσεις συνθηκών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει και η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει ναι σε όλα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει ναι στις συνθήκες με τροπολογίες και υποσημειώσεις, αλλά παράλληλα έχει πολλές “διαρροές” από ευρωβουλευτές, το Κόμμα των Πρασίνων ψηφίζει ΟΧΙ στις συνθήκες ενώ η αριστερή συσπείρωση GUE/NGL ψηφίζει συνολικά αρνητικά.

Εκατομμύρια πολίτες στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχουν κινητοποιηθεί με πολλούς τρόπους για να αποτρέψουν την ψήφισή αυτών των Συνθηκών, που προγραμματίζεται να γίνει μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2016. Στην Ευρώπη προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου 2015, με διαδηλώσεις, πορείες, ενημέρωση των πολιτών, και το ίδιο προβλέπεται για πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...