20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γ. Ρωμανιάς: Το πραγματικό πρόγραμμα που θα ισχύσει την επόμενη τετραετία έχει ήδη ψηφιστεί: Λέγεται “3ο μνημόνιο”

Ημερομηνία:

Απόλυτα αρνητικός σχετικά με τις προοπτικές της επόμενης ημέρας των εκλογών είναι ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη Λαϊκή Ενότητα και πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Όπως δηλώσει στη συνέντευξή του στον “Α.τ.Κ” το πραγματικό πρόγραμμα που θα ισχύσει την επόμενη τετραετία δε θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία αφού έχει ήδη ψηφιστεί από τη βουλή. Πρόκειται για τους νόμους 4334/15 και 4336/2015 οι οποίοι αποτελούν τις ρυθμίσεις αυτού που αποκαλούμε 3ο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, εξαιτίας των δυσβάστακτων μέτρων που υπάρχουν μέσα σε αυτούς τους δύο νόμουςη όποια κυβέρνηση προκύψει δε θα μπορέσει να διατηρηθεί για χρονικό διάστημα πέραν του έτους.

Ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι “το 3ο μνημόνιο αποκλείει κάθε περίπτωση ανάπτυξης και δρομολογεί την ανεμπόδιστη αύξηση της φτώχειας ενώ η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών που θα προκύψει εκ της εφαρμογής του θα οδηγήσει σε μείωση παραγγελιών, που θα σημάνει περαιτέρω “μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας”.

O μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το καθοδικό σπιράλ, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, είναι, σε αντίθεση με την πραγματικότητα που επιβάλλεται, η στήριξη και ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων και των μισθωτών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ποια νομίζετε ότι θα είναι η τύχη της όποιας κυβέρνησης αναδειχθεί από τις εκλογές με την αναγκαστική εφαρμογή των μνημονίων;

Το πραγματικό οικονομικό – πολιτικό πρόγραμμα που θα ισχύσει την προσεχή 3ετία είναι εκείνο που προκύπτει από τους ήδη ψηφισμένους νόμους 4334/15 και 4336/2015. Οι 2 αυτοί νόμοι συναποτελούν τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις του 3ου Μνημονίου.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα συμπληρωθούν με νέες επώδυνες συμπληρώσεις κατά τον Οκτώβριο 2015. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές από το λαό και γι’ αυτό ακριβώς τα πολιτικά κόμματα προβάλλουν δήθεν δικά τους προγράμματα.

Η όποια κυβέρνηση συνεργασίας προκύψει από τις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου θα αναγκασθεί να προσαρμόσει την καθημερινότητα των πρακτικών της στις νέες αυτές μνημονιακές δεσμεύσεις με επακόλουθο έντονες κοινωνικές αναταράξεις.

Έχω τη γνώμη ότι οι κοινωνικές αυτές αντιδράσεις θα πάρουν τέτοιες διαστάσεις που θα οδηγήσουν σε διαφοροποιήσεις τα κόμματα που θα συγκυβερνούν ώστε η κυβέρνηση να μην μπορέσει να διατηρηθεί σε χρονικό διάστημα πέραν του έτους.

Γιατί το 3ο Μνημόνιο είναι το χειρότερο; Έχουν δυνατότητα να αλλάξουν τους όρους του τα κόμματα μέσω των προγραμμάτων τους;

Το 3ο Μνημόνιο είναι χειρότερο από τα 2 προηγούμενα αφού επιβάλλει νέες δυσμενέστερες φορολογικές ρυθμίσεις, μειώνει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε κατάργηση των επικουρικών και σε πλήρη απομείωση των κυρίων συντάξεων (ρίχνει το δείκτη αναπλήρωσης από 72% σε 48%).

Ακόμη ανεβάζει τα όρια ηλικίας με τρόπο που αγγίζει τα όρια της βαρβαρότητας (επιβαρύνει συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων μέχρι και 17 έτη). Επίσης, μετατρέπει τους αγρότες σε ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ καταργεί την προστασία των ναυτικών.

"google ad"

Το 3ο μνημόνιο αποκλείει κάθε περίπτωση ανάπτυξης και δρομολογεί την ανεμπόδιστη αύξηση της φτώχειας. Τα κόμματα εξουσίας έχουν δεσμευθεί να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους στους μνημονιακούς αυτούς όρους ούτε μπορούν αλλά και ούτε επιθυμούν να αλλάξουν αυτούς τους όρους.

Ποιες οι συνέπειες σε αγρότες και κτηνοτρόφους, εργαζόμενους και συνταξιούχους;

Κοινό χαρακτηριστικό των επιπτώσεων του 3ου Μνημονίου για όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι η επερχόμενη μείωση των εισοδημάτων τους που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης .

Η μείωση αυτή της αγοραστικής δύναμης όλων των κοινωνικών ομάδων θα οδηγήσει σε μείωση των παραγγελιών στη Βιοτεχνία και τη Βιομηχανία που θα σημάνει μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας. Συνεπώς, αυτό το σπιράλ θα έχει ως συνέπεια την ανακύκλωση της φτώχειας και την επιδείνωση των όρων διαβίωσης όλων των κοινωνικών ομάδων.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία;

Η αντιμετώπιση της ανεργίας προϋποθέτει την αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Είναι απολύτως αναγκαία η μετατόπιση από τη πολιτική της λιτότητας στην πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης.

Αυτό σημαίνει ότι αντί της συρρίκνωσης επιβάλλεται η στήριξη και ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων και των μισθωτών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αγοράς που είναι απαραίτητα για την παραγωγή και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ποιο είναι το μήνυμα σας για τους Χανιώτες που στο πρόσφατο δημοψήφισμα έδωσαν το συγκλονιστικό και πρωτοπόρο 73% στο ΟΧΙ;

Πράγματι, οι Χανιώτες έδωσαν ένα συντηρητικό ΟΧΙ στη λιτότητα κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα και είναι φυσικό να αισθάνονται προδομένοι από την κυβερνητική απόφαση να μετατρέψει μέσα σε μια βδομάδα το ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Εμείς, στη ΛΑΕ παραμένουμε πιστοί στο ΟΧΙ και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέσα και έξω από τη Βουλή για την τελική δικαίωση του ΟΧΙ. Θα παραμείνουμε σταθερά δίπλα στο Χανιώτικο λαό και δεν θα υποστείλουμε τα λάβαρα του ΟΧΙ στη πολιτική λιτότητας και εθνικής επιταγής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ