19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ήρθαν οι Ολλανδοί: Μία ιδιαίτερη επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά | Φωτός

Ημερομηνία:

Κόμικ έμαθαν να φτιάχνουν οι μαθητές στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά. Το μάθημα έκαναν ομάδα  Ολλανδών φοιτητών με τη χρήση ipad. Αυτό είναι το κείμενο που ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους:

Χθες είχαμε μια ιδιαίτερη επίσκεψη στο σχολείο… Μια ομάδα Ολλανδών φοιτητών μαζί με τους δασκάλους τους είχαν προετοιμάσει διδασκαλία με ipad. Έτσι κάθε ομάδα 4-5 μαθητών θα έφτιαχνε ένα κόμικ μαζί με τους φοιτητές τραβώντας φωτογραφίες.

Αυτό που μας έκανε λοιπόν εντύπωση δεν είναι η διδασκαλία με τα ipad αυτή καθεαυτή (βέβαια αν ρωτήσεις τα παιδιά μπορεί να σου πουν άλλο!), αλλά το να παρατηρείς την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα και πώς το είδος της επικοινωνίας αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.

Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά, ειδικά τα νηπιαγωγάκια δεν είχαν ανάγκη από καμία μετάφραση! Μιλούσαν στους φοιτητές πολύ φυσικά, διαισθάνονταν τι ήθελαν να πουν από την έκφραση του προσώπου και του σώματός τους, από ήχους «κοινούς» π.χ. φωνές ζώων, με τη βοήθεια της ζωγραφικής… Τελοσπάντων εφεύρισκαν τρόπους για να γίνει το επιθυμητό «πάρε-δώσε».

Τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούσαν επίσης τα χέρια τους και το πρόσωπό τους αλλά είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από λεκτική επικοινωνία. Έτσι μας ζητούσαν συχνά να τους μεταφράσουμε, προσπαθούσαν να συννενοηθούν με ό,τι αγγλικά ήξεραν ή μας ρωτούσαν λέξεις στα αγγλικά και κάποια προσπαθούσαν να μάθουν από τους ίδιους ολλανδικές λέξεις. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε μια συνθήκη που έδωσε ρεαλιστικό κίνητρο στους μαθητές για μάθηση ξένων γλωσσών ή μπορεί να πει κανείς πως και η ίδια η συνθήκη κατέληγε σεIMG_20150603_12204120150603_114554IMG_20150603_110850IMG_20150603_111820 μάθηση ξένων γλωσσών!

Έτσι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλοι κάτι πήραμε! Αφήνω λοιπόν έναν μικρό προβληματισμό για το πόσο χρήσιμη και εκπαιδευτική μπορεί να είναι καμιά φορά η επαφή των παιδιών με ανθρώπους πέρα από τους δασκάλους τους. Με ανθρώπους που μπορούν να τα βοηθήσουν να ενεργοποιήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες που είναι πέρα από την δυναμική των δασκάλων τους..!

fourfourasweb.wordpress.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...