19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Παπακώστα: Ψηφίζω τις Πρέσπες μόνο με προϋποθέσεις

Ημερομηνία:

Ερμηνευτική δήλωση που θα υπογραφεί και από την ΠΓΔΜ για την γλώσσα και την εθνότητα ζητά η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με αστερίσκους, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Προϋπόθεση αποτελεί, όπως είπε, να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για την γλώσσα και την εθνότητα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

Σημειώνεται πως οι Πρέσπες ήδη ορίζουν πως η γλώσσα της ΠΓΔΜ – που θα λέγεται «μακεδονική» – ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα Σκόπια παραδέχονται επίσης ότι τόσο η γλώσσα όσο και άλλα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ιστορία της Ελλάδας.

Επίσης το κείμενο της συμφωνίας παραχωρεί «υπηκοότητα», όχι ακριβώς εθνότητα.

Η κ. Παπακώστα φαίνεται πως ζητά σαφέστερες διακρίσεις, αν και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει τμήμα της συμφωνίας. Σημείωσε μάλιστα πως η ερμηνευτική δήλωση θα πρέπει να υπογραφεί και από τα Σκόπια.

Η υφυπουργός, είπε πως απευθύνει την πρότασή της στον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

skai

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ