19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Περί εθνικισμού και πατριωτισμού

Ημερομηνία:

Ο Κώστας Λιανίδης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας με αφορμή τις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό έγραψε ένα σύντομο κείμενο για τις διαφορές μεταξύ εθνικισμού και πατριωτισμού.

Διαβάστε το:

Εθνικισμός είναι η πεποίθηση οτι το “έθνος” με το οποίο ταυτίζεται κανείς είναι “ανώτερο”, και η επιθυμία για “κυριαρχία” και “αναγνώριση” αυτού σε διεθνές επίπεδο. Πατριωτισμός είναι το να έχει κάποιος συναισθηματική σύνδεση με τον τόπο απ τον οποίο κατάγεται ανεξάρτητα απο το στάτους του. H διαφορά είναι ποιοτική και όχι ποσοτική, δεν είναι θέμα βαθμού (πχ το πόσο ακραία εκφράζεται ο χρυσαυγίτης).

Ο Εθνικισμός (και όχι ο πατριωτισμός) συνδέεται με αρνητικές συμπεριφορές/προκαταλήψεις σε θέματα μετανάστευσης (Ariely, 2012; Pehrson, Brown, & Zagefka, 2009; Wagner, Christ, & Heitmeyer, 2010), εθνοκεντρισμού και ξενοφοβίας (De Figueiredo & Elkins, 2003; Li & Brewer, 2004, Blank & Schmidt, 2003; Mummendey et al., 2001; Wagner et al., 2012), φιλοπολεμικές/φιλομιλιταριστικές απόψεις (Feshbach, 1987; Kosterman & Feshbach, 1989, Pratto, Stallworth, & Conway-Lanz, 1998). 

Ο Πατριωτισμός απο την άλλη διαφέρει καθώς το να βλέπει κανείς θετικά την ομάδα/έθνος στην οποία ανήκει δεν ταυτίζεται με το να βλέπει αρνητικά/εχθρικά άλλους πχ ξενους, μεταναστες, μειονότητες (Brewer, 1979, 1999). Υπάρχει θετικό κορρελέισον με πολυπολιτισμικές ιδεολογίες (Ariely, 2012; Spry & Hornsey, 2007) και με τα δημοκρατικά ιδεώδη (Williams et al., 2008).

Βαριέμαι να γράψω άλλα αλλα έχοντας αυτά υπόψη μπορεί ο καθένας να αναρωτηθεί αν τα συλλαλητήρια αυτά είναι πατριωτικά ή εθνικιστικά.

Ή να παει απλά μια βολτα και να αρχίσει να ρωτάει τους διαδηλωτές για τους πρόσφυγες, την ανωτερότητα των ελλήνων ή για το αν χρειαζόμαστε ισχυρότερο στρατό, πυρηνικά, αν οι ξένοι θέλουν το κακό μας και μας φθονούν, αν τα ελληνικά είναι η καλύτερη γλώσσα του κόσμου και άλλα τέτοια.

Και μπορεί να το κάνει φορώντας απλά μια μπλούζα Instanbul ή μια του Τσε ξέρω γω. Γιατί να ενοχλούν αυτά έναν έλληνα πατριώτη?

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...