18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ Ο ΑΚΡΑΓΑΝΤΙΝΟΣ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ Ο ΑΚΡΑΓΑΝΤΙΝΟΣ – EMPEDOCLES
(ΡΑκράγας Σικελίας περ. 493 – περ. 433 π.Χ.)

Από τους σπουδαιότερους προσωκρατικούς φιλοσόφους της Κάτω Ιταλίας. Ρήτορας, γιατρός, πανεπιστήμων, αλλά και πρωταγωνιστής στους πολιτικούς αγώνες των δημοκρατικών στη δωρική πόλη του Ακράγαντα. Θεμελιωτής του συστήματος των τεσσάρων αμετάβλητων θεμελιωδών στοιχείων (ριζώματα) που συνιστούν το σύμπαν. Η ανάμειξη φωτιάς, νερού, αέρα, γης είναι η αιτία της γένεσης και της φθοράς των όντων, δια των κοσμογονικών δυνάμεων της φιλίας και του νείκους. Τιμώμενος από τους συγχρόνους του, ως προφήτης, διαλλακτής και θεραπευτής, ως ποιητής και ευρέτης της ρητορικής και από τους νεότερους ως μέγας τραγικός και φιλελεύθερος, κατατάσσεται στις εξέχουσες προσωπικό-τητες της παγκόσμιας ιστορίας.

Έργα: Περί φύσεως των όντων, Καθαρμοί (κοσμολογία, γνωσιολογία και ηθική), Επιγράμματα, Πολιτικοί λόγοι (Περσικά, Προοίμιον εις Απόλλωνα, Ιατρικός Λόγος), Τραγωδίαι.

Βιβλιογραφία: [Έκδ. H. Diels – W. Kranz, Αθήνα (2005), Α’], Διογένης Λαέρτιος, Σουίδας, Ρομαίν Ρολάν, Εμπεδοκλής ο Ακραγαντίνος και η εποχή του μίσους, 1891, John Burnet, Early greek philosophy, 1892, G. Colli, Empedocle, 1949, Denis O’ Brien, Empedocles cosmic cycle, 1969, W. Windelband – H. Heimsoeth, Εγχειρίδιο ιστορίας της φιλοσοφίας, 2001, Δ. Κούτουλας, Αρχαίοι Έλληνες Μύστες, 2003, Ε. Ρούσσος, Προσωκρατικοί, 2007, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου (άρθρ. Κ.Δ. Γεωργούλη).

Εικονογραφία: Εμπεδοκλής, πίνακας, Σινιορέλι, 1499-1502, Ντουόμο, Ορβιέτο.

* * *

Ο Ηράκλειτος πρώτος φανερώνει εμφαντικά την κατεύθυνση της διαλεκτικής πορείας των πραγμάτων.

Παλίντονος αρμονίη. Οι ενώσεις είναι πράγματα ολόκληρα και όχι ολόκληρα, ομόνοια και διχόνοια, αρμονία και δυσαρμονία. Απ’ όλα τα πράγματα το Ένα και από το Ένα, όλα τα πράγματα είναι. Όλα τα πράγματα αποτελούν ενότητα και το ον κινείται αμφίδρομα, οντολογικά. Σκορπίζει και πάλι μαζεύει, ανταμώνει και αποχωρίζεται και ζυγώνει και μακραίνει. Οδός άνω – κάτω μία και η αυτή. Ίδιος δρόμος ο ανήφορος και ο κατήφορος. Τα ζεύγη Ένα – Άνω και Όλα – Κάτω συνδέονται αμφίδρομα, αρμονικά στον ίδιο δρόμο.

Αλλά και πριν από τον Ηράκλειτο, ο Αναξίμανδρος είχε εξαγγείλλει τη μεγάλη φιλοσοφική αρχή «ἀρχὴν… εἴρηκε τῶν ὄντων τὸ ἄπειρον… ἐξ ὧν δὲ ἡ γένεσίς ἐστι τοῖς οὖσι, καὶ τὴν φθορὰν εἰς ταῦτα γίνεσθαι κατὰ τὸ χρεών• διδόναι γὰρ αὐτὰ δίκην καὶ τίσιν ἀλλήλοις τῆς ἀδικίας κατὰ τὴν τοῦ χρόνου τάξιν» (Σιμπλίκιος, Φυσικά 24, 13).
Και μετά τον Ηράκλειτο, ο Εμπεδοκλής επαναλαμβάνει.

“Ἄλλοτε μὲν φιλότητι συνερχόμεν’ εἰς ἕν ἄπαντα, / ἄλλοτε δ’ αὖ δίχ’ ἔκαστα φορεύμενα νείκεος ἔχθει, / <Οὔτως ᾗ μὲν ἕν ἐκ πλεόνων μεμάθηκε φύεσθαι,> / ἠδὲ πάλιν διαφύντος ἑνὸς πλέον’ ἐκτελέθουσι, / τῇ μὲν γίγνονταί τε καὶ οὔ σφισιν ἔμπεδος αἰών” (Fragmenta, 26.7-12).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...

Κασσελάκης: Θα είμαστε πρώτο κόμμα – θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες

Την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο...

Κομισιόν: Ξανά στο πλάνο ο Μητσοτάκης για τη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τον Economist

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,...

H φουρνάρισσα της Γαύδου

Δεν υπάρχει περίπτωση να πας στη Γαύδο και να...