18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πομπέο: Όχι πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας

Ημερομηνία:

Με πολλούς τρόπους συνεχίζει την πίεση προς την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του OPEN TV από την Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε τέτοια αποτελέσματα που να μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η Αθήνα και η Άγκυρα οδεύουν προς αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, η αμερικανική διπλωματία αλλά και οι στρατιωτικοί ζητούν από την Τουρκία να υποχωρήσει σε όλα τα επίπεδα, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να επιλέξει την οδό του διαλόγου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το μήνυμα σε όλα τα επίπεδα από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στη σύντομη αλλά ουσιαστική συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του ανέφερε τις αμερικανικές θέσεις «χωρίς εκπτώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάικ Πομπέο του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να κάνει παρεμβάσεις και στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αφορμή τη NAVTEX για το Γιαβούζ αλλά και την παρουσία του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε ξανά την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και να σταματήσει τις επιχειρήσεις της γύρω από το νησί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας στην ερώτηση του OPEN TV.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι υπόλοιποι που προσπαθούν να επαναφέρουν στην τάξη τον Τούρκο πρόεδρο δεν εισακούγονται. Ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους  αναποφάσιστους Ευρωπαίους και φαίνεται πως ακολουθεί το αρχικό του σχέδιο, θα συνεχίσει δηλαδή τις έρευνες, ή ότι άλλο θέλει να κάνει στην περιοχή του Καστελόριζου μέχρι τις 23 Αυγούστου.  

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ