14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πρόγραμμα του ΚΠΕ Βάμου για την Παλιά Πόλη των Χανίων

Ημερομηνία:

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, η εφαρμογή προγράμματος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου με θέμα την Παλιά Πόλη των Χανίων και τίτλο «Μια βόλτα 5.000 χρόνων στα Χανιά», με τη συμμετοχή 33 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών από το 7ο Γυμνάσιο Χανίων. Το νέο αυτό πρόγραμμα προστέθηκε στα προγράμματα του ΚΠΕ Βάμου με αφορμή τη θεματική χρονιά για το Ανθρωπογενές Περιβάλλον, στα πλαίσια της Δεκαετίας του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.Το πρόγραμμα απευθύνεται για τη φετινή σχολική χρονιά σε μαθητές-τριες 9-18 ετών.

Στόχος είναι να μάθουν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για την Παλιά Πόλη των Χανίων, μια πόλη που κατοικείται συνεχώς από την Παλαιολιθική Εποχή.  Να εξερευνήσουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, τα μνημεία διαφόρων πολιτισμών από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα και να αντιληφθούν την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκησή της με τον εξαιρετικό κτιριακό-πολιτιστικό πλούτο. Να διαβάσουν και να συζητήσουν την ιστορία της πόλης μέσα από τα μνημεία της.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στην Παλιά Πόλη των Χανίων, όπου μέσα από ξενάγηση, δραστηριότητες και παιχνίδι, οι μαθητές αναζητούν και βρίσκουν μνημεία και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, τα οποία ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια τους την μακραίωνη ιστορία της.

Ξεκινώντας με μια προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, μαθητές κι εκπαιδευτικοί χωρίζονται σε δυο ομάδες. Με αφετηρία τη Δημοτική Αγορά, περιηγούνται στα μνημεία της Παλιάς Πόλης, κάνοντας στάσεις σε τουλάχιστον 13 σημεία και διαβάζοντας ενημερωτικές καρτέλες για τα συγκεκριμένα μνημεία που έχει ετοιμάσει η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βάμου. Απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τα μνημεία αυτά, επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο και γράφουν με σύμβολα της πρώτης ελληνικής γραφής, της γραμμικής Β’, σε πηλό, φτιάχνοντας μικρές πινακίδες κι ανταλλάσσοντάς τες μεταξύ τους.

Μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς 12 σχολικές ομάδες από 8 διαφορετικά σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με συνολικά 252 μαθητές και 29 εκπαιδευτικούς προβλέπεται να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα του ΚΠΕ Βάμου, εξερευνώντας το ανθρωπογενές και το δομημένο περιβάλλον μιας ιστορικής πόλης, συνειδητοποιώντας ότι οι δρόμοι της έχουν τη δική τους ιστορία, την οποία πρέπει όλοι να προστατέψουμε μαζί με τα μνημεία της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...