16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Θαλασσινά

Ημερομηνία:

Ρύζι με γαρίδες
Δύο νεροπότηρα βρασμένο ρύζι, ένα κιλό βρασμένες γαρίδες, δύο ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 3-4 κουταλιές μαγιονέζα μέσα στο ρύζι, 4 κουταλιές λεμόνι, 3 κουταλιές ξύδι, δύο πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες.
Στρώνουμε πάνω απ’ το ρύζι αρκετή μαγιονέζα γαρνίρουμε με γαρίδες και πιπεριές χρωματιστές.

Ψάρι φέτα με πιπεριές
Πλένομε το ψάρι το σουρώνουμε αλατοπιπερώνουμε και αλείφομε με λάδι. Τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι και στρώσει με φέτες ντομάτας. Τοποθετούμε το ψάρι και από πάνω μια ροδέλα ντομάτας και μετά εναλλάξ ροδέλες από πράσινη κίτρινη και κόκκινη πιπεριά. Ψήνομε και περιχύνομε την ώρα του σερβιρίσματος με ένα μείγμα από λεμόνι λάδι ρίγανη χτυπημένα πολύ καλά.

Μπακαλιάρος κροκέτες
250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του , μισό κιλό μπακαλιάρο παστό, ενάμιση ποτήρι νερό λάδι για τηγάνισμα. Ξαρμυρίστε τον μπακαλιάρο αφήνοντας τον 24 ώρες. Του αλλάζετε νερό  5-6 φορές. Μετά αφαιρέστε το δέρμα , τα κόκκαλα και ξεψαχνίστε τον. Ρίξτε σ’ ένα μπολ το αλεύρι ελάχιστο αλάτι νερό και δουλέψτε να γίνει ένας ρευστός χυλός. Προσθέστε το μπακαλιάρο και ανακατέψτε. Βάλτε στο τηγάνι το λάδι και όταν κάψει καλά ρίξτε με το κουτάλι τις κροκέτες και όταν ροδίσουν βάλτε τις σε απορροφητικό χαρτί.

Μύδια με καυτερή σάλτσα
Φτιάχνουμε μια σάλτσα με λάδι ντομάτες ψιλοκομμένες κρεμμύδια ξερά, ρίγανη και καυτερή πιπεριά ν’ ακούγεται. Βράζουμε ρίχνομε το ανάλογο νερό έως ότου χυλώσει η σάλτσα. Μετά ρίχνουμε καθαρισμένα το μύδια και στο τέλος ρίχνουμε με τα φλούδια τις  πολύ λεπτές φέτες λεμόνι.

Κογχύλια και πεταλίδες με το ρύζι
Μαζεύουμε κογχύλια (αυτά που μοιάζουν με μικρά σαλιγκαράκια) και πεταλίδες. Κόβομε απ’ τα κογχύλια το πίσω μέρος. Βάζομε νερό να βράσει και πριν πάρει βράση ρίχνομε τις πεταλίδες και τις αφήνομε μέχρι να ξεκαυκαλωθούν. Σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε. Βάζομε σε τσικάλι 1 φλιτζάνα λάδι και δύο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα να τσιγαριστού. Ψιλοκόβουμε 3-4 ώριμες ντομάτες. Ρίχνουμε τα κογχύλια και τις πεταλίδες και μια φλιτζάνα νερό απ’ το ζουμί που κρατήσαμε. Όταν έχει ψηθεί η ντομάτα και έχει δέσει η σάλτσα ρίχνουμε το υπόλοιπο ζουμί και μετράμε 3 μέρη σάλτσα ένα μέρος ρύζι και ψήνομε. Βάζομε αλατάκι και πιπέρι.

Μύδια τηγανητά (2)
Τα μύδια τα ετοιμάζομε ως συνήθως. Το κουρκούτι είναι διαφορετικό. Χτυπάμε δύο αυγά με πέντε κουταλιές γάλα  προσθέτομε το ένα τρίτο της φλιτζάνας αλεύρι μέσα στο οποίο ανακατεύομε μια κουταλιά μπέικη. Βουτάμε μέσα στο χυλό δύο τρία  μύδια μαζί που προηγουμένως τα ‘χομε αλατίσει και τα τηγανίζομε σε μπόλικο λάδι.

Μύδια ντολμάδες
30 μύδια, 2 νεροπότηρα ρύζι, 3 μεγάλα κρεμμύδια, 3 κουταλιές μαύρη σταφίδα, 2 κουταλιές κουκουνάρι, 1 κουταλάκι ζάχαρη, μαϊντανό, άνηθο, 1 λεμόνι, μπαχάρι , αλάτι, πιπέρι, λάδι.
Καθαρίζομε καλά το κέλυφος των μυδιών (φρέσκα μύδια αυτά τα  μαύρα τα ωραία, φέρνει ο Τερεράκης. Ίσως και άλλοι αλλά δεν έχω δει).
Πλένομε το ρύζι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι  ψιλοκομμένο με το κουκουνάρι και τα μαραίνομε. Όταν τα σοτάρουμε καλά βάζουμε και το ρύζι και προσθέτουμε νερό αρκετό ώστε να τα σκεπάζει. Συμπληρώνομε τη σταφίδα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ψήνουμε σαν πιλάφι μέχρι να απορροφήσει το νερό του. Το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνομε μια πρέζα μπαχάρι πιπέρι και ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανοίγουμε τα μύδια, αφαιρούμε τις ίνες και χωρίς να ανακατέψουμε το ρύζι τα γεμίζομε με την γέμιση. Βάζομε σε κατσαρόλα λίγο νερό και τοποθετούμε τα γεμιστά μύδια. Τα σκεπάζομε  μ’ ένα πιάτο, κλείνομε την κατσαρόλα και ψήνομε σε μέτρια φωτιά για περίπου  μισή ώρα. (Τα μύδια ανοίγουν όταν τα βάλομε σε κατσαρόλα χωρίς  νερό και τ’ αφήσομε στη φωτιά για 10 λεπτά. Επίσης το ρύζι στην αρχή για την γέμιση δεν το ψήνομε πάρα πολύ γιατί ξαναψήνεται μετά μαζί με τα μύδια.

Ψάρια λιαστά
Σαυρίδια, επίσης σκουμπριά, κολιοί και μεγάλες μαρίδες, αλάτι, ρίγανη λαδολέμονο.
Καθαρίζομε τα ψάρια, κόβομε το κεφάλι και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά ανοίγοντάς τα στη μέση χωρίς όμως να κόψουμε το ψάρι στα δύο. Τοποθετούμε τα ψάρια σε πλατύ σκεύος τα αλατίζομε και τους ρίχνομε ρίγανη. Τα βάζουμε στο ψυγείο να μείνουν για  2 ώρες να «τραβήξουν» το αλάτι και να στεγνώσουν. Στη συνέχεια κάνουμε θηλιές σ’ ένα  σπάγκο και τα κρεμάμε από την ουρά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα απλώνουμε στον ήλιο και τα σκεπάζομε με τούλι για τις μύγες. Τ’ αφήνουμε απλωμένα 2-3 ώρες να στραγγίσουν τα υγρά τους. Τα ψήνουμε ελαφρά στα κάρβουνα ή σε ψηστιέρα τα σερβίρουμε με λαδολέμονο. Σε  κατάψυξη τα βάζομε αμέσως σε σακούλες κουζίνας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...