19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο Ειρηναίος Γαλανάκης

Ημερομηνία:

Χιλιάδες κόσμου και πλήθος επισήμων στο ύστατο “χαίρε”

Μέσα σε γενικό πένθος και κλίμα οδύνης η κρητική γη δέχτηκε χθες για πάντα στην αγκαλιά της τον ιεράρχη των έργων και της προσφοράς, πρώην μητροπολίτη Κισσάμου-Σελίνου, Ειρηναίο Γαλανάκη, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε ηλικία 102 ετών.Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο παρουσία του συνόλου των ιεραρχών της Κρήτης, ιεραρχών από άλλες μητροπόλεις, ιερέων από όλες τις μητροπόλεις του νησιού εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Γύρω από τη σωρό του εκλιπόντος είχαν παραταχθεί ιερείς της Μητρόπολης Κισσάμου-Σελίνου, ενώ με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης το πένθος έφερε ο μητροπολίτης Συβρίτου, Ειρηναίος.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Βελεστίνου, Δαμασκηνός, την κυβέρνηση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Βουλή των Ελλήνων ο τρίτος αντιπρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο νυν μητροπολίτης Κισσάμου-Σελίνου, Αμφιλόχιος, που «αποχαιρέτησε» τον εκλιπόντα κάνοντας σύντομη αναφορά στο έργο και την προσωπικότητά του. Όπως είπε, ο εκλιπών υπήρξε πρότυπο ιεράρχου, «πρύτανης, των εν Κρήτη ιεραρχών, μεγάλος παππούς της Κρήτης». Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος χαρακτηρίζοντας τον Ειρηναίο Γαλανάκη δάσκαλο πατέρα και καθοδηγητή όλων, άνθρωπο του Θεού της Εκκλησίας και της Κρήτης.

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης αναφέρθηκε και αυτός στο πνευματικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο του εκλιπόντα, αναφερόμενος στο «μεγάλο και θαυμαστό έργο του που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας». « Αφήνει μέγα και πολύτιμο κεφάλαιο στην εκκλησία της Κρήτης και την Ορθοδοξία» κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «άνθρωπο των έργων, του παραδείγματος της αγιότητας».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος που διαδέχτηκε τον εκλιπόντα στην Μητρόπολη Γερμανίας τόνισε ότι, «είχε μια συναρπαστική πορεία ζωής» ενώ αναφέρθηκε στο έργο και την πορεία του Ειρηναίου Γαλανάκη στη Μητρόπολη Γερμανίας. «Αυτή η Ιερά Μητρόπολη δεν νοείται όπως είναι σήμερα χωρίς την παρουσία και συμβολή του» είπε, χαρακτηρίζοντάς τον πατέρα των Ελλήνων της Γερμανίας.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «ποιητή των ωραίων ψυχών, ακάματο εργάτη και λαοφιλή ιεράρχη που σφράγισε με την παρουσία του την Ορθόδοξη Εκκλησία». Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε «έζησε με απόλυτη συμφωνία λόγων και έργων».

Ο περιφειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «φωτεινό φάρο και παράδειγμα προς μίμηση πρότυπο για τον κλήρο και το λαό που προέτασε, το “εμείς” και όχι το “εγώ”, αγωνιστή αρχών και αξιών».

Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης αναφερόμενος στον μακαριστό Ειρηναίο τον χαρακτήρισε, «ειρηνικό επαναστάτη που εργάστηκε για τα προβλήματα του λαού που σήκωσε σε δύσκολους καιρούς το κύρος της εκκλησίας».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Προβολής του Έργου του Ειρηναίου Γαλανάκη, Μιχάλης Κυριτσάκης, μίλησε για την κοινωνική προσφορά του ιεράρχη που έφυγε, τη φροντίδα και την αγάπη του για τους νέους τους συνανθρώπους που είχαν ανάγκη «τα οικοδομήματα ψυχών» που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δημιούργησε.

Η ταφή της σορού έγινε στην αυλή της Μητροπόλεως Κισάμου-Σελίνου με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. Πιστοί έραναν την σωρό του με λουλούδια ενώ τιμές απέδωσε άγημα του στρατού

Φωτός: flashnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...