18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στο Κίεβο η εκεχειρία υπογράφηκε με αίμα

Ημερομηνία:

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Κίεβο, παρά την ανακωχή που συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Ουκρανίας. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν εκ νέου με αστυνομικούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, και μάρτυρες κάνουν λόγο για πυρά, μολότωφ και αύρες. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών δεν είναι σαφής, αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες είναι μεταξύ 17 και 35. Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών της Πέμπτης στους 60 και των δύο τελευταίων ημερών στους 100. Το πρωί της Πέμπτης οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αλλά και με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Αργότερα μέσα στην ημέρα είναι προγραμματισμένη  έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των «28» χωρίς να αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων. Σημειώνεται πως την Πέμπτη ανακοίνωσε την παραίτησή του ο δήμαρχος του Κιέβου, Βολόντιμιρ Μακαϊένκο, μέλος του κόμματος του Γιανουκόβιτς, τονίζοντας πως «είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να σταματήσει την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος».
Συγκεκριμένα, τα χαράματα της Πέμπτης, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση αντλίων νερού. Εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν νωρίτερα τον αστυνομικό κλοιό και ανακατέλαβαν την πλατεία. Τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν εικόνες με τραυματίες να μεταφέρονται με φορεία. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις των τελευταίων δύο ημερών έχουν φθάσει τους 28, ενώ 287 άνθρωποι νοσηλεύονται. Στον συγκεκριμένο απολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα θύματα ή οι τραυματίες των σημερινών οδομαχιών.

Ο ανταποκριτής του BBC ανέφερε ότι είδε πέντε νεκρούς από πυρά στην είσοδο του Ξενοδοχείο “Ουκρανία”, το οποίο χρησιμοποιούν όλοι οι ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ. Οι αρχές αναφέρουν ότι 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς. Ανταποκριτής του Associated Press αναφέρει ότι είδε «αριθμό νεκρών διαδηλωτών» στην πλατεία. Επιπλέον εκκενώθηκε κοντινό κτίριο της Βουλής λόγω πιθανής εφόδου των διαδηλωτών.

Οι ανταποκριτές του ρωσικού RT ανέφεραν ότι το ξενοδοχείο δέχτηκε πυρά.
Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 25 Ουκρανοί αθλητές έφυγαν από το Σότσι της Ρωσίας, όπου διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, για να επιστρέψουν πίσω.

Σε διπλωματικό επίπεδο
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συναντώνται με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, μετά τις επαφές που είχαν με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύγχυση είχε επικρατήσει νωρίτερα για τον εάν η συνάντηση θα γινόταν εξαιτίας της κατάστασης στους δρόμους της πρωτεύουσας. Νωρίτερα, το Reuters είχε αναφέρει ότι οι τρεις υπουργοί είχαν ήδη εγκαταλείψει το Κίεβο, επικαλούμενο διπλωματική πηγή. Το Associated Press ανέφερε ότι η γαλλική πρεσβεία έχει επιβεβαιώσει την ακύρωση της συνάντησης.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, πηγή στην ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Πολωνός υπουργός Ραντόσλαβ Σικόρσκι την ώρα εκείνη έγραψε στο twitter πως ο ίδιος είχε επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση βρισκόταν το μεσημέρι σε εξέλιξη.
Στο μεταξύ η ΕΕ ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει την στάση της απέναντι στην κρίση με ενδεχόμενη επιβολή «στοχευμένων», σε πρώτη φάση, κυρώσεων. Έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες.
Ήδη, οι πρώτες κυρώσεις στο Κίεβο επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε απαγόρευση εισόδου σε βάρος 20 Ουκρανών αξιωματούχων που «θεωρείται ότι έδωσαν διαταγές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Δεν έχει γνωστοποιηθεί για ποιους πρόκειται, αλλά η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι οι κυρώσεις είναι εύκολα αναστρέψιμες εάν κινηθεί η πολιτική διαδικασία στο Κίεβο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε  τους ισχυρισμούς ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και το αδιέξοδο στη Συρία, αποτελούν αντανάκλαση των δυσχερειών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. «Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία… Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά», είπε.

Ο Ομπάμα καταδίκασε τη βία και αντέδρασε πολύ συγκρατημένα στην ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών. «Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί, αλλά τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφούν προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους», σχολίασε.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση – κάτι που επανέλαβαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις έκδηλες από κοινού εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας, οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την έξαρσή της. Την ίδια στιγμή, ως μέσο πίεσης, ο Πούτιν καθυστερεί να χορηγήσει μέρος της οικονομικής βοήθειας που είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σχολίασε πως «η Ουκρανία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση ώστε οι άνθρωποι να μην σκουπίζουν τα πόδια τους από τις αρχές σαν να είναι πατάκι».
Από την άλλη πλευρά, ο Γιανούκοβιτς επιμένει πως εάν αποφασιστούν κυρώσεις εις βάρος της χώρας του η κατάσταση θα κλιμακωθεί και υπάρχει κίνδυνος «η χωρά να χωριστεί στα δυο».
Υπενθυμίζεται ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν η ουκρανική κυβέρνηση έστρεψε το βλέμμα της στην Ρωσία, απορρίπτοντας μια πρόταση συνεργασίας με την ΕΕ. Το «Κίνημα της Ευρώπης» έμεινε στην Πλατεία Ανεξαρτησίας για περισσότερο από δυο μήνες. Οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση ψήφισε νόμο κατά των διαδηλωτών. Τα επεισόδια ήταν βίαια με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να αυξάνεται. Αξίζει, να σημειωθεί, βέβαια, ότι η αντιπολίτευση αναφέρει ότι στις τάξεις της έχουν παρεισφρύσει νεοναζιστικές ομάδες, που ευθύνται για την βία.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...

Κασσελάκης: Θα είμαστε πρώτο κόμμα – θέλω να κυβερνήσω δύο τετραετίες

Την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο...