19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Στο πεδίο δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης οι αποζημιώσεις για τη σφαγή στο Δίστομο – Παρέμβαση Νότη Μαριά και στη Βαρσοβία

Ημερομηνία:

Μία ημέρα μόλις μετά τη νέα άρνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου να επιτρέψει την άμεση εκτέλεση της υπ΄αριθ. 137/1997 αμετάκλητης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς με την οποία επιδικάστηκαν αποζημιώσεις για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλος του Προεδρείου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών-Δημοκρατών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς έθεσε χθες το κεφαλαιώδες αυτό εθνικό θέμα στο πλαίσιο των εργασιών Σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Κ.Σ.Σ.Ε.) στη Βαρσοβία για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις εργασίες του Σεμιναρίου συμμετείχαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κ.Σ.Σ.Ε.

Στην παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η επί 14 έτη συνεχής άρνηση της Ελληνικής Πολιτείας δια του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης να επιτρέψει την εκτέλεση της παραπάνω απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για τη σφαγή του Διστόμου αποτελεί καραμπινάτη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να συμμορφωθεί με τις επιταγές της ΕΣΔΑ και να επιτρέψει την εκτέλεση της υπ΄αριθμ. 137/1997 αμετάκλητης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς κατά του γερμανικού δημοσίου.

Τέλος ο Νότης Μαριάς χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Ελληνικής Βουλής για τη συγκρότηση επιτέλους διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και ο ίδιος επανειλημμένα εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρόταση την οποία μάλιστα επανέλαβε και κατά την ομιλία του την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ