16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΓΚΑΜΠΙΜΑΝ: Το καθεστώς τον δίκασε ερήμην σε ισόβια – Τα πάντα ανατρέπονται στη συνέχεια με απόφαση του ΟΗΕ

Ημερομηνία:

Του Αλέξη Αναγνωστάκη

Το σκληρό καθεστως στο Μπουρούντι δεν “συγχώρεσε” ποτέ την επιστροφή του Έλληνα υπηκόου Συνταγματάρχη Σπύρου Χαγκαμπιμάνα στην Ελλάδα, όπου βρέθηκε, μετά την αθώωση του, για γλυτώσει τη ζωή του από τις συνεχείς απειλές των παρακρατικών ομάδων.
Στο χρόνο-ρεκόρ των λίγων μηνών από την αθωωτική ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γκιτέγκα, το Καθεστώς δρομολογεί ανεπίτρεπτα ΝΕΑ δίκη κατά του Σπύρου.

Τούτο γίνεται μετά από αιφνιδιαστική Εισαγγελική Έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης.
Η Δίκη διεξάγεται αυτή τη φορά ΕΡΗΜΗΝ του Σπύρου.

Ουδέποτε κλήθηκε επίσημα να παραστεί στην άνω δίκη, μέσω της γνωστής στις αρχές διεύθυνσής του στη χώρα. Ουδέποτε έλαβε γνώση αυτής.

Στις 10 Μαίου 2016, το Δικαστήριο, απόντος του Σπύρου, με συνοπτικές διαδικασίες, τον καταδικάζει σε ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ. Για δήθεν “συμμετοχή σε Πραξικόπημα”. Και διατάζει την σύλληψη του για την άμεση εκτέλεση της ποινής.

Ο εφιάλτης μοιάζει να ξεκινά από την αρχή, παρά τον αγώνα και τις προσπάθειες που έγιναν επί ένα ολόκληρο χρόνο. Και είχαν οδηγήσει στην αθώωσή του πρωτοδίκως και στην συνέχεια στην απελευθέρωση του.

Ο τελευταίος λόγος όμως δεν είχε λεχθεί ακόμα.

Το τοπίο άλλαξε στις 10/6/2016, όταν η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις, όπου είχαν προσφύγει οι διεθνείς δικηγόροι του Σπύρου Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, εξέδωσε την πολυαναμενόμενη Αποφαση της (No 8/2016 Burundi) επί της υπόθεσης του Σπύρου.

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ έκανε πλήρως δεκτούς τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων δικηγόρων.

Με μια Απόφαση-Καταπέλτη, κήρυξε ως αυθαίρετη και παράνομη όλη την ποινική διαδικασία σε βάρος του Σπύρου, από τη σύλληψη, τους βασανισμούς και την δίκη-παρωδία.

Αντίθετη προς το εσωτερικό και διεθνές δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διέγνωσε ότι μοναδικός σκοπός της δίωξης σε βάρος του ήταν η γενναία άρνηση του ως Συνταγματάρχη της Μπουρουντιανής Αστυνομίας να υπακούσει στις εντολές του καθεστώτος και να ανοίξει πυρ κατά άμαχων διαδηλωτών. Η Απόφαση μάλιστα φτάνει στο σημείο να συγχαρεί το Σπύρο για την ηρωική αυτή του πράξη, σε άκρως αντίξοες για αυτόν συνθήκες.

Επίσης, κατά πρωτοφανή τρόπο, καλεί το δικατορικό καθεστώς να καταβάλλει και αποζημίωση στο Σπύρο, για τις φρικτές παραβιάσεις της ελευθερίας και δικαιωμάτων του, τις οποίες υπέστη. Η Απόφαση τώρα θα αναφερθεί στο Σύμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για πλήρη συμμόρφωση όλων προς αυτήν.

Η Απόφαση αλλάζει πλήρως τα δεδομένα.

"google ad"

Για όλα αυτά ο ΟΗΕ ενημέρωσε περί της Απόφασης τους Συνηγόρους Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη με την από 20/6/2016 Εμπιστευτική Επιστολή του προς αυτούς.

Αυτοί εκφράζουν την πλήρη ικανοποίηση τους για την άκρως ευνοική αυτή έκβαση. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουν ότι οι μεθοδεύσεις του καθεστώτος και η ισόβια καταδίκη που επιβλήθηκε ανατρέπονται εκ των πραγμάτων. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι με ελληνική παρέμβαση, δίνεται παράθυρο ελπίδας στο βασανισμένο λαό στο Μπουρούντι, που καιρό τώρα στενάζει κάτω από ανελέητη δικτατορία. Ο εφιάλτης φτάνει στο τέλος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...