23.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Περισσότεροι αλλά φτωχοί οι τουρίστες που έρχονται φέτος στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Απελπιστική χαρακτηρίζουν την κίνηση φέτος οι καταστηματάρχες στις τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου. Η εστίαση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα  καθώς οι  τουρίστες μένουν μέσα στα ξενοδοχεία κι όταν κυκλοφορήσουν σπαταλούν ελάχιστα χρήματα.

Ωστόσο ανοδική πορεία διαπιστώνεται στην επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Για κακής ποιότητας τουρισμό κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι στο Λασίθι.

Αύξηση καταγράφουν οι διανυκτερεύσεις στο Ρέθυμνο, ενώ Νορβηγοί και Σουηδοί κατέχουν τα πρωτεία των ξένων επισκεπτών που επιλέγουν τα Χανιά.

Συνεχίζει την ανοδική πορεία η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατά την διάρκεια του οποίου διακινήθηκαν 20,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το 2015.
Στα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης, και Κέρκυρας καταγράφεται η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον Ιούνιο. Ενδεικτικά  από το Ηράκλειο  διακινήθηκαν τον προηγούμενο μήνα 969.308 επιβάτες.

Ωστόσο το τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη προς τη χώρα μας παρουσίασε μείωση κατά 107.450 άτομα ή 6,2%  το α΄ τρίμηνο εφέτος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Όμως παρά τη μείωση η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στη  δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών των Γερμανών πελατών της TUI  και αυτό το καλοκαίρι, με την Ισπανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση απορροφώντας το 35% του συνόλου των ταξιδιωτών της TUI.
Σ’ ότι αφορά τους Ρώσους, οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν μείωση της ζήτησης  για Ελλάδα, μετά και την  απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να άρει την απαγόρευση πώλησης ταξιδίων στην Τουρκία.

Εκτιμούν δηλάδη ότι οι ρώσοι τουρ οπερέιτορ που έχουν ποντάρει στην Ελλάδα από νωρίς μέσα στη χρονιά, θα καταγράψουν από εδώ και πέρα απώλειες. Μόνο κατά τις 2 πρώτες ημέρες του Ιουλίου, ο όγκος των πωλήσεων παρουσίασε μείωση της τάξης του 30%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλου τουρ οπερέιτορ.
Οι απώλειες αφορούν και την Κρήτη που έχει ήδη χάσει Ρώσους λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με την έκδοση βίζας.

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, απελπιστική χαρακτηρίζουν την κίνηση οι καταστηματάρχες στις τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου καθώς βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται δραματικά σε σχέση με πέρυσι .Η εστίαση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σε όλο το νομό καθώς οι  τουρίστες μένουν μέσα στα ξενοδοχεία κι όταν κυκλοφορήσουν καταναλώνουν ελάχιστα.

Για κακής ποιότητας τουρισμό κάνει λόγω ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λασιθίου Μανόλης Βαρκαράκης που επισημαίνει ότι οι αφίξεις  μέχρι στιγμής δεν είναι οι αναμενόμενες.
Αυτό κατά ένα μεγάλο μέρος,  οφείλεται κατά τον ίδιο και στις γνωστές δυσκολίες με την ελλειπή οργάνωση που είχε παρατηρηθεί προ μηνών στο θέμα της έκδοσης βίζας.

Αντίθετα αύξηση της τάξεως του 3,72%  κατέγραψαν οι διανυκτερεύσεις τον μήνα Ιούνιο στο Ρέθυμνο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του νομού Μανόλη Τσακαλάκη.
Τέλος Νορβηγοί και Σουηδοί εξακολουθούν και φέτος να κατέχουν τα πρωτεία των ξένων επισκεπτών που επιλέγουν την περιοχή των Χανίων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε και κατά τον μήνα Ιούνιο,

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, ο αριθμός των αφιχθέντων με πτήσεις εξωτερικού ήταν αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 κατά 7,46% και ο αριθμός των πτήσεων αυξημένος κατά 8,35%. Η μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών του Ιουνίου παρέμεινε στο νησί για περίπου μία εβδομάδα, επιλέγοντας κυρίως καταλύματα στις περιοχές του βόρειου άξονα των Χανίων.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...

Ουκρανία: Αρθρο-κόλαφος πρώην αξιωματούχου των ΗΠΑ για τους «αέναους πολέμους μας»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος αντιπροσώπων που δικαιολογείται ως...

Γερμανική Κατοχή: Ο «Ποντικοβασίλης» – Κάμποι Κυδωνίας, 7 Μαΐου 1944

Του Μιχαήλ Κατσανεβάκη * Θα δανειστούμε μερικούς στοίχους από το...