19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Συμφωνία του Αραβικού Συνδέσμου για αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους

Ημερομηνία:

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συμφώνησαν σήμερα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους και να συνεργαθούν με όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των ένοπλων οργανώσεων.

Στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο εγκρίνεται η απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητεί από τα κράτη μέλη να σταματήσουν τη ροή χρηματικής, στρατιωτικής και επιμελητειακής βοήθειας προς τους εξτρεμιστές που δρουν στη Συρία και το Ιράκ.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν πριν από τη σύνοδο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών επρόκειτο να διατυπώσουν την υποστήριξή τους προς μία αμερικανική αεροπορική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να συντονίσουν τη δράση τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, πριν από την έναρξη της συνόδου, η ιρακινή αντιπροσωπεία είχε καταθέσει σχέδιο απόφασης με την οποία ο Αραβικός σύνδεσμος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Βαγδάτης στην αντιμετώπιση του Ιρακινού Κράτους.
Στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει η διατύπωση της απευθείας υποστήριξης ούτε της ιρακινής στρατιωτικής δράσης ούτε και της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας, ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο ανακοινωθέν παρέχεται σαφώς η αραβική συνεργασία προς τις αμερικανικές και ιρακινές προσπάθειες και μπορεί να μεταφρασθεί ως σιωπηρή συμφωνία για την υποστήριξη της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι δήλωσε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύνοδο ότι η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ δεν αμφισβητεί μόνο την κυριαρχία του κράτους αλλά και “την ίδια του την ύπαρξη, καθώς και την ύπαρξη άλλων κρατών” και απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά μέσα. Υποστήριξε δε ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να αναληφθεί στο πλαίσιο μίας κοινής αμυντικής συμφωνίας του Αραβικού Συνδέσμου.
Από το τελικό ανακοινωθέν δεν είναι σαφές εάν η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων θα περιλαμβάνει απευθείας στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία και το Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα παρουσιάσει την Τετάρτη το στρατηγικό σχέδιο της Ουάσινγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο θα βασίζεται σε έναν ευρύ διεθνή συνασπισμό, αλλά δεν θα αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στον πόλεμο στο Ιράκ, θα επιθυμούσε οι χώρες του Κόλπου να εξετάσουν το ενδεχόμενο της στρατιωτικής δράσης , αλλά και να υποστηρίξουν επίσης τις μετριοπαθείς σουνιτικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την απήχηση του Ισλαμικού Κράτους. Θα ήθελε επίσης τη διακοπή της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, σημείο στο οποίο ανταποκρίνεται το τελικό ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία για συνομιλίες με τους άραβες ηγέτες, ώστε να διαπιστώσει εάν είναι έτοιμοι να συνοδεύσουν την αντι-τζιχαντιστική τους ρητορική με πράξεις.

Σε μία αλλαγή θέσης, το ανακοινωθέν του Αραβικού Συνδέσμου καλεί τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να διεξαγάγουν συνομιλίες με το καθεστώς με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.
Με την εξέλιξη της συριακής σύρραξης και την επικράτηση των ακραίων ισλαμιστών, η υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου προς τους αντιπάλους του Μπασάρ αλ Ασαντ έδωσε τη θέση της σε πιο μετριασμένες θέσεις.

πηγή: enet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ