19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής: Fast track επενδύσεις «ανακτορικού» τύπου, εποχής ν μνημονίων

Ημερομηνία:

Η φαραωνικού τύπου επένδυση στο Κάβο Σίδερο συνεχίζει να δημιουργεί αντιδράσεις. Με ψήφισμα καταγγελία αλλά και κάλεσμα για διαμαρτυρία ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικών του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει την ενταντίωσή του στην  έναρξη εργασιών της τερατώδους “τουριστικής” επένδυσης στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στη ΒΑ Κρήτη. Το ψήφισμα έχει ήδη γίνει δεκτό από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώ όπως τονίζεται στο ψήφισμα όταν ανακοινωθεί η μέρα έναρξης των εργασιών “θα είμαστε εκεί για να τις σταματήσουμε, μαζί με όλο τον κόσμο από συλλόγους, σωματεία και κατοίκους χωριών που εναντιώνονται σε αυτό”.

Ολόκληρο το ψήφισμα έχει ως εξής:

Η επένδυση της βρετανικής επιχείρησης Loyalward, θυγατρική της χρηματιστηριακής εταιρείας Minoan Group, ανέρχεται στα 267.7 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την τουριστική «αξιοποίηση» 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Κάβο Σίδερο της ΒΑ Κρήτης. Η «αξιοποίηση» περιλαμβάνει την ανέγερση πέντε ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής χωρητικότητας 1.936 κλινών και των βοηθητικών τους υποδομών, καθώς και την ανάλογη «ανάπλαση» του τοπίου για την δημιουργία ενός γηπέδου γκόλφ έκτασης 18 οπών.

Προφανώς, η επένδυση αυτή αντιμετωπίζεται σαν ένα μέτρο οικονομικής ανακούφισης τόσο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όσο και ολόκληρης της Κρήτης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρώτη από όλους η Μονή Τοπλού παραχώρησε τις εκτάσεις της, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης έδωσε πλειοψηφικά την έγκριση του χάρη στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τέλος, το κατά τα άλλα επιστημονικό προσωπικό του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες παραμονές γιορτών την έγκριση του.

Όμως, όλοι οι προαναφερθέντες φορείς «αμέλησαν» να αναφερθούν στην περιβαλλοντική και πολιτιστική σημασία της περιοχής του Κάβο Σίδερο, η οποία αποτελεί ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας Natura 2000, την ίδια στιγμή που μερικές εκατοντάδες αρχαιολόγων έχουν εντοπίσει θέσεις εγκατάστασης από τη μινωική, την ελληνιστική, τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο σε ολόκληρη την έκταση της.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επιστρατεύτηκε μία επιτροπή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από μέρους του κρατικού οργανισμού “Invest in Greece”, στο ΔΣ του οποίου συμμετέχει εντελώς συμπωματικά μέλος της Loyalward, και αναφέρθηκε σε «κάποιες σημειακές αρχαιολογικές θέσεις» οι οποίες θα συμπεριληφθούν στα αξιοθέατα που θα αντικρίζει ο επισκέπτης του τουριστικού θέρετρου.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4179/2013, το ειδικό καθεστώς προστασίας των εκτάσεων παραχωρείται επι της ουσίας στον εκάστοτε επενδυτή, αφήνοντας προφανέστατά την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην απέξω. Το γεγονός αυτό δεν εξοργίζει μόνο εμάς, αλλά και δεκάδες κατοίκους της περιοχής, επαγγελματίες αρχαιολόγους και περιβαλλοντολόγους.

Το πρόστυχο ξεπούλημα με την λογική του fast track τεράστιων εκτάσεων υψηλού φυσικού και πολιτιστικού κάλλους, στο βωμό του κέρδους κάποιων συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών που επιχειρούν να κάνουν τα πλούτη τους από πολλά, ακόμη περισσότερα, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο όπως μας υποδεικνύει η εμπειρία μας από τις Σκουριές Χαλκιδικής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οφείλουμε όχι μόνο να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην ελεύθερη πρόσβαση του απλού κόσμου στο πολιτιστικό του απόθεμα, αλλά επιπλέον να διεκδικήσουμε την δημόσια διαχείριση και αξιοποίηση του με άξονα και τα εργασιακά μας δικαιώματα και διεκδικήσεις.

Είναι προφανές πως με τέτοιες καθόλα «νόμιμες» ανακτορικού τύπου επενδύσεις προμοτάρονται οι ανασκαφικές λογικές τύπου Αμφίπολης ,με απευθείας αναθέσεις σε μεγαλοεργολάβους ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλοθι για την προοπτική της ανάπτυξης και «εξόδου από την κρίση» με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία μέσω voucher στις υπηρεσίες τουρισμού και επισιτισμού.

Ως Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής, καταδικάζουμε τόσο τη επένδυση, όσο και ολόκληρο το νομοθετικό της πλαίσιο, και προασπιζόμενοι τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας, αποφασίζουμε πως όταν ανακοινωθεί η μέρα έναρξης των εργασιών θα είμαστε εκεί για να τις σταματήσουμε, μαζί με όλο τον κόσμο από συλλόγους, σωματεία και κατοίκους χωριών που εναντιώνονται σε αυτό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...