18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τι περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια στην Κύπρο

Ημερομηνία:

Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι ραγδαίες. Τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο βρίσκονται στραμμένα στο νησί. Σχεδόν 40 χρόνια μετά την τραγωδία του Αττίλα η Κύπρος βιώνει ακόμη μία. Αυτή τη φορά οικονομική και πολιτική.Χθες βράδυ κατατέθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σττην κυπριακή Βουλή τα συνολικά εννιά νομοσχέδια-τρία βασικά και έξι συνοδευτικά. Εντός της ημέρας αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση, σε μια ψηφοφορία την οποία περιμένει με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η ευρώπη.

Το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση και η ενίσχυση πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως επίσης και η συμβολή του στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι πόροι του Ταμείου προέχρονται από διάφορες πηγές.

Όπως για παράδειγμα η εκμετάαλλευση των υδρογοναναθράκων, δωρέές η είσφορές πυο θα γίνονται υπέρ του Ταμείου, ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή και νόμιμη δραστηριότητα. Το Ταμείο θα μπορεί επίσης να εκδίδει και να πυολά χρεόγραφα, ομόλογα και αξιόγραφα, ή να αγοράζει και να διαχειρίζεται μετοχές ομόλογα και χρεόγραφα.


Επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την επιβολή περιορισμών στην εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Δηλαδη, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών ή ο Διοικητής τηςς Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου θα μπορούν να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Μέχρι στιγμής, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός στο νησί ο υπουργός Οικονομικών έπειτα από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κήρυξε προσωρινή αργία. Ο φόβος όμως μιας μαζικής εκροής καταθέσεων τις κυπριακές τράπεζες οδήγησε στην πρόταση για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή Τράπεζα

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την εξυγίανση των τραπεζών και την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. Η τράπεζα θα “σπάσει” σε good και bad bank.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ισχυρίστηκε ότι με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και τον διαχωρισμό από της σε καλή και κακή τράπεζα, 361.000 καταθέτες διασφαλίζουν το 100% των καταθέσεων τους.

Ερωτηθείς για την εκποίηση περιουσιών από την κακή τράπεζα, που θα εφαρμοστεί για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κύριος Νεοφύτου απάντησε, ότι δεν σημαίνει, ότι επειδή οι υπόλοιπες τράπεζες δεν έχουν σχέδιο εξυγίανσης δεν θα λάβουν και αυτές τα μέτρα τους . Η κακή τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται και όποιος έχει πει ότι στην κακή τράπεζα μπαίνει εκκαθαριστής τότε έχει άγνοια.

Τα συνολικά εννιά νομοσχέδια που θα τεθούν σε συζήτηση στη Βουλή είναι τα εξής:

– ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης.

– επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

– εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.

"google ad"

– τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός.

– Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός.

– περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.

– περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

– περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος

– περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ