12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Το Παγκόσµιο Συνέδριο Κρητών στα Χανιά

Ημερομηνία:

Από χθες έως τις 28 Ιουλίου

Οι εργασίες του Παγκοσµίου Συνεδρίου Κρητών µε γενικό θέµα «Οι Κρήτες στον Κόσµο… 1913-2013», ξεκίνησαν µε επιτυχία χθες Πέµπτη 25 Ιουλίου το πρωί, στους χώρους του Πνευµατικού Κέντρου Χανίων.Το Συνέδριο θα διαρκέσει  έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013 και διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων, και με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης των ΕΛΤΑ και εθελοντών πολιτών.

Πλήθος ομογενών απ’ όλο τον κόσμο άρχισαν να προσέρχονται στο χώρο του Συνεδρίου, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους και τη θέλησή τους να συνδράμουν στην επιτυχία του Συνεδρίου και λαμβάνοντας μέρος σε όλα τα δρώμενά του. Έντονη ήταν η συγκίνηση, όπως και η αίσθηση της συντροφικότητας και του συγκρητισμού που επικρατούσε κατά την προσέλευσή τους.

Καθώς εξελίσσεται το Συνέδριο στην αίθουσα «Πολυχρόνης Πολυχρονίδης» του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, με εξέχοντες ομιλητές, πραγματοποιείται παράλληλα στον 2ο όροφο Συνέδριο Νεολαίας, όπου συμμετέχουν νέοι ομογενείς απ’ όλο τον κόσμο. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει έργα παραδοσιακής κρητικής τέχνης στο επίπεδο του 1ου ορόφου, ενώ στο φουαγιέ εκτίθεται μία ενότητα φωτογραφιών με θέμα «Η πορεία προς της Ένωση», ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Στο φουαγιέ υπάρχει επίσης και σειρά διαφημιστικών αφισών με περιεχόμενο τα πλοία που ταξίδευαν Αμερική και Αυστραλία, δεκαετίες ’50 – ’60, ευγενική προσφορά του κ. Αντώνη Πλυμάκη. Τέλος υπάρχει «γωνία» αφιερωμένη στην Προφορική Ιστορία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει και να δει προφορικές μαρτυρίες, μέσω υπολογιστή, οι οποίες αφορούν στη θεματική ενότητα της Μετανάστευσης, και να καταθέσει επί χάρτου και τη δική του εμπειρία.

Χαιρετισμός Δημάρχου Χανίων

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Ως Δήμαρχος Χανίων, σας καλωσορίζω στην πόλη μας και με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω τις εργασίες του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου  Κρητών  που φέτος είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου κατά κοινή ομολογία συμβάλει στην σύσφιξη των σχέσεων, τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των Κρητών της διασποράς, την προβολή της Κρήτης και της Κρητικής ταυτότητας.

To Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, μέσα από τις Κρητικές οργανώσεις της ομογένειας, έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο του σχεδιασμού και συντονισμού όλων των Κρητικών Ομοσπονδιών και σ’ αυτό ανταποκρίνεται έμπρακτα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και διοργανώνοντας διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή των ομογενών ανά τον κόσμο.

Παράλληλα αποτελεί  το συνδετικό κρίκο προκειμένου να διατηρηθεί ο  δεσμός  ψυχής  των Ελλήνων  απ’ όλα τα μέρη της οικουμένης  με την Κρήτη, το γιοφύρι των  Πολιτισμών ανάμεσα σε όλες τις ηπείρους και την ελληνική επικράτεια.

Ένας πολιτισμός που χάρη στους απόδημους Κρήτες είναι ΠΑΝΤΟΥ. Και όπου βρίσκονται οι κρητικοί της διασποράς, συναντάται και η ελληνική ψυχή.

Η 100η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα που γιορτάζουμε φέτος είναι η ευτυχής κατάληξη αγώνων και θυσιών από γενιές και γενιές Κρητικών.

Ανθρώπων που έδωσαν τα πάντα για να κάνουν πράξη το σύνθημα «Ένωση ή Θάνατος».

"google ad"

Οι Κρητικοί έβλεπαν πάντα το νησί τους ενταγμένο μέσα στον ευρύτερο ελληνισμό. Θεωρούσαν ότι ήταν το πιο ζωντανό τμήμα του ελληνικού έθνους και γι’ αυτό υπήρχε πάντα άμεσο ενδιαφέρον για την πορεία του.

Ιδιαίτερα σήμερα, εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων και ανατροπών το ”Κρητικό Παράδειγμα” αποτελεί ελπίδα, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση.

Αυτό απέδειξαν άλλωστε με τον πιο πειστικό τρόπο οι αγώνες των Κρητικών για την Ελευθερία και την Ένωση με την μητέρα Πατρίδα.

Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι η μεγαλύτερη υπαρκτή δύναμη που έχει η χώρα, για να βασισθεί σ’ οποιοδήποτε πρόβλημα. Το έχουμε δει στο παρελθόν. Το ζούμε και σήμερα, στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Οι εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν από τους εκλεκτούς ομιλητές σε θέματα της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του τουρισμού, της οικονομικής ανάπτυξης της Κρήτης, τη διασπορά της Κρητικής μετανάστευσης, είμαι σίγουρος ότι θα οδηγήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων .

Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και ενότητα σε όλα τα επίπεδα για να φέρουμε όλους τους Κρήτες πιο κοντά, για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο για το νησί μας.

Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε τo στόχο μας.

Είμαστε δίπλα σας – είστε δίπλα μας.

Η παράδοση μας, όπως αυτή συντρόφευε τους πρώτους Έλληνες, έως την σημερινή γενιά που αναζητά καλύτερες μέρες μακριά από την πατρίδα, οι αξίες που ενώνουν τους Κρητικούς, ο όμορφος τόπος που κρατά ζωντανές τις μνήμες και τον πόθο για την πατρίδα, με την πλούσια δράση σας δεν χάνεται στο διάβα του χρόνου.

Ο τόπος μας δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερους πρεσβευτές από εσάς που δίνετε δυναμικό αγώνα σε κάθε θέμα που αφορά τους απανταχού Έλληνες.

Και όπως λέει και μια μαντινάδα:

«Όπου κι αν είναι Κρητικός

ποτέ να μην του λείπει,

η σκέψη πως εκπροσωπεί

ολόκληρη την Κρήτη»

Για μία ακόμη φορά σας καλωσορίζω στον όμορφο και φιλόξενο Δήμο μας και σας εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Παρασκευή 26/7/2013

09:30 3η Συνεδρία: Παραγωγικοί τομείς – Καινοτομία – Ανάπτυξη

13:00 4η Συνεδρία: Πολιτισμός – Τουρισμός – Οικονομία

Σάββατο 27/7/2013

9:00 5η Συνεδρία: Βιωματικές προσεγγίσεις της Mετανάστευσης των Κρητών

10:30 6η Συνεδρία: Ορίζοντες της μετανάστευσης

13:00 7η Συνεδρία: Οι Κρήτες στον Κόσμο 1913 – 2013. Διασπορά της Κρητικής Μετανάστευσης

14:45 Συμπεράσματα Συνεδρίου

20:00 Επίσημη τελετή: «Λήξη Εργασιών Συνεδρίου»

«Αποχαιρετιστήριο καλωσόρισμα»

Απονομή Τιμητικής διάκρισης στο κ. Νίκο Σκουλά

Κεντρική ομιλία:

κ. Ελένη Μπρεδάκη – Μαρινέλλη, «Η Σημασία του Συνεδρίου Σήμερα και στο Μέλλον»

Λήξη των εργασιών του Συνεδρίου

κ. Απόστολος Βουλγαράκης, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων

Κυριακή 28/7/2013

Εκκλησιασμός, Δοξολογία, Επιμνημόσυνη Δέηση, Κατάθεση Στεφάνων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...