19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Το πολύ πορνό βλάπτει τον εγκέφαλο προειδοποιεί νέα έρευνα

Ημερομηνία:

Οι άνδρες που περνούν πολλές ώρες βλέποντας πορνό στο Διαδίκτυο παρουσιάζουν μειωμένη φαιά ουσία σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, διαπιστώνουν ερευνητές στη Γερμανία.
Παραμένει όμως ασαφές αν το πορνό είναι αιτία ή αποτέλεσμα αυτής της εγκεφαλικής ιδιομορφίας.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ανάπτυξης MaxPlanck στο Βερολίνο εξέτασαν 64 άνδρες 21-45 ετών με «ένα μεγάλο εύρος κατανάλωσης πορνογραφίας».
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εθελοντές δεν ενημερώθηκαν εξ αρχής για τη φύση του πειράματος -οι ερευνητές τους είπαν μόνο ότι πρόκειται για «επιστημονική μελέτη που περιλαμβάνει μετρήσεις μαγνητικής τομογραφίας».
Σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία, οι εθελοντές ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήματα για την πορνογραφία -και κανείς δεν παραιτήθηκε από τη μελέτη.
Οι 64 άνδρες απάντησαν σε ερωτηματολόγια, και η μέση κατανάλωση υπολογίστηκε σε λίγο περισσότερο από 4 ώρες την εβδομάδα. Οι εθελοντές επίσης κλήθηκαν να κοιτάξουν εικόνες από πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους, ή εικόνες ανθρώπων να γυμνάζονται, ενώ ταυτόχρονα η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγραφόταν με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.
Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο JAMAPsychiatry, μια επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι «ο όγκος της φαιάς ουσίας στον δεξιό κερκοφόρο πυρήνα του ραβδωτού σώματος είναι μικρότερη με την υψηλή χρήση πορνογραφίας».
Παραμένει άγνωστο αν η πορνογραφία συρρικνώνει τη φαιά ουσία, ή αν τα άτομα με λίγη φαιά ουσία στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αυξημένη ροπή στο πορνό. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει και κάποιος άλλος παράγοντας που συνδέει τα δύο φαινόμενα -ίσως για παράδειγμα τα άτομα με λιγότερη φαιά ουσία ήταν πιθανότερο να απαντήσουν με ειλικρίνεια για τις προτιμήσεις τους.
Οι ερευνητές ωστόσο προχωρούν στην υπόθεση ότι «τα άτομα με μειωμένο όγκο στο ραβδωτό σώμα ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερη εξωτερική διέγερση για να νιώσουν απόλαυση».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...