18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Υπόμνημα προτάσεων του προέδρου του ΕΒΕΧ στον υπουργό ανάπτυξης Γ. Σταθάκη

Ημερομηνία:

Τις αναπτυξιακές θέσεις-προτάσεις του Επιμελητηρίου Χανίων κατέθεσε με τη μορφή υπομνήματος στον Υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης.

Ο κ. Μαργαρώνης αναλυτικά αναφέρει:

«Κ. Υπουργέ,

Με το παρόν επιθυμούμε να σας υποβάλλουμε τις θέσεις του Ε.Β.Ε. Χανίων με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωσή σας αλλά και την συμβολή του Επιμελητηρίου μας στην σημαντική ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι η βιωσιμότητα των επιμελητηρίων είναι καθοριστικής σημασίας αν πρόκειται να παίξουν το ρόλο που ορίζει ο νόμος αλλά και έχει ανάγκη η αγορά. Ο θεσμός οφείλει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει το βασικό ενισχυτικό εργαλείο εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, ομαλοποίησης της αγοράς και συνισταμένη των προτάσεων του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάπτυξη κάθε περιφερειακής ενότητας (νομού). Αποτελούν άλλωστε τον μοναδικό συλλογικό φορέα επιχειρηματικότητας, με δημοκρατική μάλιστα νομιμοποίηση, σε κάθε περιφερειακή ενότητα και εξ αυτού τον μοναδικό συλλογικό οικονομικό υποκείμενο που οφείλει να συνεισφέρει, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους φορείς εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας & τεχνολογικής ανάπτυξης και των συνδικαλιστικών φορέων της επιχειρηματικότητας.

Προς τούτο προτείνουμε:

Σχετικά με τα Επιμελητήρια

  • Την άμεση αυτοαπογραφή των ατομικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ με σκοπό α) την εγγραφή όλων των ενεργών ατομικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ καθώς και των πάσης φύσεως μεταβολών αυτών. Β) την εκκαθάριση των μητρώων των επιχειρήσεων ώστε να παραμείνουν μόνο οι πραγματικά ενεργές.
  • Την λειτουργία των ΚΕΠ επιχειρηματικότητας μέσα στα Επιμελητήρια, τα οποία έχουν αφενός κεντρική παρουσία σε κάθε νομό και πανελλήνια δικτύωση, και αφετέρου έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία συνεργασίας με κεντρικές υπηρεσίες και ηλεκτρονική δικτύωση με αυτές, λόγω ΓΕΜΗ. Στα νέα ΚΕΠ αυτό το σύστημα θα πρέπει να δημιουργηθεί με πολύ μεγαλύτερο κόστος, με τα Επιμελητήρια θα γίνει αποδοτικότερο ενώ για τις επιχειρήσεις ενισχύεται η παροχή one-stop shop υπηρεσιών προς τις ΜμΕ.
  • Την ανατροπή της πορείας αποδυνάμωσης των Επιμελητηρίων με τις πολιτικές που ξεχώρισαν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την δύναμή τους, ενώ αυτές λόγω εντοπιότητας αποτελούν σημαντικό επιχειρηματικό δυναμικό του κάθε νομού και φορείς τοπικής ανάπτυξης. Το να γίνουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέλη των τοπικών επιμελητηρίων α) δεν θα κοστίζει σημαντικό ποσόν, β) θα μπορούν παράλληλα να είναι και μέλη του κλαδικού επιμελητηρίου τους και γ) θα ενισχύουν με την συμμετοχή τους την καθολικότητα της εκπροσώπησης των Επιμελητηρίων στο σχεδιασμό της ανάπτυξης του κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
  • Την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Επιμελητηρίων με την απόδοση του 1% των διαρθρωτικών πόρων (ΕΦΕΠΑΕ) που επενδύονται στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα (νομό), μέτρο που είχε ήδη σχεδιαστεί και ανακοινωθεί στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων. Έτσι τα Επιμελητήρια θα έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να ενισχύουν με τη συμμετοχή τους σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως π.χ. το νέο βιομηχανικό πάρκο Χανίων όπου θα διασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, εξισορροπητικό ρόλο στις ενδεχόμενες αντιθέσεις επιμέρους σχεδιασμών των επενδυτών και των επιχειρηματιών που θα επενδύσουν εκεί.
  • Την αξιοποίηση των Επιμελητηρίων με την προοδευτική θεσμική ανάθεση σε αυτά των πιστοποιήσεων επαγγελμάτων και των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων με στρατηγική συνεργασία με συναρμόδιους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
  • Την έγκριση πρόσληψης μονίμου προσωπικού στα Επιμελητήρια μέσω ΑΣΕΠ για την άμεση στελέχωση τους δεδομένου ότι δεν υπάγονται στους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, δεν επιχορηγούνται και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικά με την Ανάπτυξη

  • Την επιτάχυνση της προκήρυξης των ενισχύσεων του νέου ΕΣΠΑ προς τις ΜμΕ, καθότι η τελευταία προκήρυξη για ΜμΕ (εκτός ΟΑΕΔ) ήταν τον Ιούλιο του 2013! Τι αναπτυξιακό νόημα έχει το γεγονός το ΕΣΠΑ 2014-20 να αρχίσει το 2016;
  • θα χαρούμε να έχουμε κ. Υπουργέ την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ειδικότερα για τις αναπτυξιακές θέσεις και προτάσεις του Επιμελητηρίου Χανίων, οι οποίες υιοθετήθηκαν από τα άλλα Επιμελητήρια της Κρήτης, σχετικά με:
  • Την αξιοποίηση της Καινοτομίας στα πλαίσια της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης στη Κρήτη
  • Την εισαγωγή του θεσμού επιχειρηματικών αγγέλων, πιλοτικά στα Χανιά αρχικά και στην υπόλοιπη Κρήτη
  • Την εγκατάσταση «αντενών» του Επιμελητηρίου σε κάθε Δήμο για την επιτόπου ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ΜμΕ, μέσα από στρατηγική συνεργασία με τους Δήμους, για την αποκεντρωμένη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
  • Τα αναπτυξιακά έργα υποδομής Ν. Χανίων
  • Το ΕΠΙΧΕΙΠΑ και την ένταξή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα για υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου του νέου πάρκου.
  • Την αναβάθμιση της σύνδεσης ΒΟΑΚ με Αεροδρόμιο Χανίων με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
  • Προγραμματισμό του νέου ΒΟΑΚ μέσω της ολοκλήρωσης των σχετικών μελετών και προγραμματισμό ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.
  • Επίσης ζητούμε να παραμείνει το Αεροδρόμιο Χανίων με δημόσιο χαρακτήρα προς όφελος του τουρισμού της περιοχής διασφαλίζοντας χαμηλότερα τέλη ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

 

Υ.Γ. Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε όπως μας ορίσετε μια σύντομη συνάντηση στο γραφείο σας τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να σας ενημερώσουμε άμεσα για τα προαναφερόμενα θέματα.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ