18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Χιλιάδες αγρότες και εργαζόμενοι στους δρόμους των Χανίων ενάντια σε ασφαλιστικό, φορολογικό, λιτότητα και μνημόνια – Πέταξαν σκουπίδια στο σπίτι του Γ. Σταθάκη – Το ΠΑΜΕ έκανε την “κηδεία του ασφαλιστικού” | Φωτός + Βίντεο

Ημερομηνία:

Οι πολίτες μετά από καιρό με τέτοια μαζικότητα συμμετείχαν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, τόσο σε αυτή του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων αλλά κυρίως σε αυτή της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς.

Εκατοντάδες και οι αγρότες που κατέβηκαν με τα αγροτικά οχήματά τους και τα τρακτέρ και έδωσαν το στίγμα της κινητοποίησης με τη δυναμικότητά τους.

Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε νωρίτερα, στις 10 το πρωί, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων. Αρκετά μεγάλη η συμμετοχή με τους αγρότες στα Μεγάλα Χωράφια να δίνουν το παρών.

DSCF1312

Την προσοχή τράβηξαν 4 νέοι άνθρωποι που ντυμμένοι στα μαύρα και φορώντας ταμπέλες που έγραφαν «ΣΕΒ» και «Τροικα» κουβαλούσαν ένα μαύρο φέρετρο που έγραφε «ασφαλιστικό».

DSCF1381

Ο Nίκος Βουρλάκης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χανίων μίλησε για τη συμμετοχή των εμπόρων στην απεργία:

DSCF1334

«Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους εμπόρους που σήμερα έκλεισαν τα μαγαζιά τους στα Χανιά. Ξεπερνά το 95% η συμμετοχή των εμπόρων.

DSCF1375

Η κοινωνική ασφάλιση και η αξιοπρεπή σύνταξη είναι κατακτημένο δικαίωμα που πρέπει να το διατηρήσουμε σα κόρη οφθαλμού, να το παλέψουμε να μη μας το πάρουν αυτό που έχουμε κατακτήσει τόσα χρόνια με αγώνα».

DSCF1295

Ο Νίκος Ξηράκης, μέλος της γραμματείας ΠΑΜΕ ν. Χανίων είπε:

DSCF1343

"google ad"

«Μετά τα μπλόκα των αγροτών, τον ξεσηκωμό των νέων επιστημόνων, σήμερα με αυτή την πανεργατική απεργία και οι εργαζόμενοι καλούνται να δείξουν τη δύναμή τους. Για εμάς το φορολογικό και το ασφαλιστικό δεν αποτελεί πρόταση συζήτησης και ούτε θεωρούμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε – όπως μας ζητάνε – στη βιωσιμότητα του συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο αν θέλουν να βρουν τα θύματα πρώτα να τα αναζητήσουμε στα 20 δις ευρώ που οφείλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, στο PSI.

DSCF1396

Οι εργαζόμενοι πάντα κατέβαλλαν τις εισφορές τους και καλούνται και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα. Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να ορθώσουν το ανάστημά τους και να βγάλουν συμπεράσματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν αλλάζει, ούτε με διαπραγμάτευση, ούτε με τίποτα.»

DSCF1322

Ο Γιάννης Ξανθουδάκης, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήλωσε για την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι:

DSCF1351

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τα σκληρά μέτρα που μας υποχρεώνει αν θέλουνε να συνεχίσουμε να παράγουμε. Να ψάξουν να τα βρουν τα λεφτά από αυτούς που τα έχουν πάρει, εμάς όσο και να ψάχνει από εμάς δε μπορεί να βρει. Δεν έχουμε για να δώσομε.»

Ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας ν. Χανίων είπε για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών:

DSCF1365

«Η Ομοσπονδία πήρε απόφαση να πάρει μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά για αυτό είναι απαραίτητος ο κοινός αγώνας.

DSCF1306

Μετά το συλλαλητήριο θα επιστρέψουμε στα Μεγάλα Χωράφια και θα κλείσουμε τον δρόμο για 4 ώρες.

Την Κυριακή θα γίνει μία σύσκεψη στη Νίκαια για να καθοριστεί η πορεία του αγώνα».

Συγκέντρωση Πλατείας Δημοτικής Αγοράς

DSCF1445

Η συγκέντρωση της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς ήταν μεγαλειώδης με την Πλατεία να πλημμυρίζει από εργαζόμενους πολλών διαφορετικών επαγγελματικών τάξεων, από εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ως εκπροσώπους επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, από συμβολαιογράφους και δικηγόρους ως αγρότες.

DSCF1427

Οι ομιλίες πολλές, με τους εκπροσώπους των φορέων να προσπαθούν να μιλούν για περιορισμένο χρόνο ώστε να έχουν την ευκαιρία όλοι να απευθύνουν χαιρετισμό.

DSCF1473

DSCF1490 DSCF1482 DSCF1458 DSCF1437

Ο ερχομός των αγροτών με τα οχήματά τους προκάλεσε ενθουσιασμό στους απεργούς που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

DSCF1589

DSCF1497 DSCF1529 DSCF1507

Αγρότες άφησαν τα τρακτέρ τους πάνω στα σκαλοπάτια της Εθνικής Τράπεζας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

DSCF1646

Kάποιοι πολίτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς με τους συγκεντρωμένους να χειροκροτούν και να βγάζουν φωτογραφίες από το θέαμα.

DSCF2053 DSCF2047

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=nhfcbNbILko”]

DSCF1747

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν και ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αλλά και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός

DSCF1949

 

Σε δηλώσεις που εκανε στα μέσα ενημέρωσης είπε για τους λόγους της συμμετοχής του στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση:

DSCF1814

DSCF1697

«Κι εγώ προσωπικώς προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, μα και παλιότερα στο μοναστήρι της Αγιάς Τριάδας που ήμουνα πάλι γνωρίζω τις δυσκολίες, για αυτό καταλαβαίνω και την αγωνία που έχει η αγροτιά και όχι μόνο. Όλος ο λαός αγωνιά.

DSCF1781

 

Σήμερα όλοι διαδηλώνουν και ελπίζω αυτή η διαδήλωση να είναι ειρηνική, χωρίς προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα εύχομαι να φωτίσει ο θεός όλους εκείνους οι οποίοι έχουν την ευθύνη για να έχει μια καλύτερη αντιμετώπιση αυτος ο δύστυχος ελληνικός λαός.»

DSCF1838

Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 12.30 ακολουθώντας την καθιερωμένη πορεία.

DSCF1848

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της ήταν ότι ενώ η κορυφή έστριβε από την Πλατεία Νέων Καταστημάτων κατευθυνόμενη προς το Δημαρχείο Χανίων κάποιοι διαδηλωτές ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

DSCF2194

Στα απρόοπτα η κίνηση κάποιων διαδηλωτών να πετάξουν σκουπίδια στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου μένει ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Οι αγρότες κατευθύνθηκαν στην Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου αργότερα έφθασαν και οι υπόλοιποι διαδηλωτές.

DSCF2347

Εκεί στήθηκαν πανό και εκφωνήθηκαν λόγοι από τους εκπροσώπους των αγροτών και των εργαζόμενων ενώ δόθηκε και ψήφισμα.

DSCF2442

Κάποιοι αγρότες άδειασαν γάλα στα σκαλιά της Αντιπεριφέρειας Χανίων ως διαμαρτυρία .

DSCF2380

Η συγκέντρωση έληξε δίχως απρόοπτα ενώ διαδηλωτές αλλά και το σύνολο των αγροτών κατευθύνθηκαν στο μπλόκο στον κόμβο του Κλαδισσού.

DSCF2407

Στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια κατευθύνθηκαν αγρότες και εργαζόμενοι της πορείας του ΠΑΜΕ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ