15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ωδήν εόρτιον προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην μας Κύριον Κύριον Δαμασκηνόν – Για την Ονομαστική του Εορτήν

Ημερομηνία:

Του π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη

Σεβασμιώτατε,

Με την ευκαιρία της σημερινής ονομαστικής Σας εορτής, χαίρουμε και συγχαίρουμε το σεπτό και ευλογημένο πρόσωπό Σας, και καμαρώνουμε και τιμούμε το άγιο όνομά Σας, υποκλινόμαστε ευσεβάστως ενώπιόν Σας και ευχόμαστε πάσαν από Θεού ευλογίαν στην υψηλή και υπερτελή, εκκλησιαστική διακονία Σας, εις δόξαν Θεού και προς ανακούφιση των ανθρώπων, ιδιαίτερα των εμπερίστατων αδερφών μας των εν τη πόλει και Ιερά Μητροπόλει ταύτην κατοικούντων και παρεπιδημούντων.

Γνωρίζουμε ότι η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί τη βάση που θεμελιώνεται ο χριστιανισμός και η Ορθοδοξία και «ει γαρ έτι Χριστός ουκ εγίγερται κενόν άρα το κήρυγμα ημών κενή και η πίστις ημών».

Για τούτο και το Πάσχα είναι η πρώτη και η κυρία γιορτή της Αγίας μας Εκκλησίας και εορτή των εορτών όπως χαρακτηρίζεται από τις καταβασίες του Πάσχα.

Παράλληλα η εορτή του Επισκόπου για την κάθε επισκοπική, μητροπολιτική περιφέρεια είναι επίσης η πρώτη και κυρία εορτή για την ίδια τη συγκεκριμένη μητροπολιτική περιφέρεια γιατί ο Επίσκοπος αποτελεί το συνεκτικό πρόσωπο ενότητας και κοινωνίας των πιστών (κληρικών και λαϊκών) εις την υπ’ Αυτόν εκκλησιαστική κοινότητα, ιερά μητρόπολη.

Η ίδια η Αγία μας Εκκλησία βρίσκει την ενότητά της «εν τη θεία ευχαριστία και το πρόσωπο του Επισκόπου», το οποίο ύσταται στη μητροπολιτική, λειτουργική σύναξη «εις τύπον και τόπον Χριστού».

Όπως ο Ιωάννης Ζηζούλιας αποφαίνεται στο υπ’ αυτόν εκδοθέν ομώνυμο θεολογικό δοκίμιο περί της ενότητας της Εκκλησίας καθώς και ο Άγιος Ιγνάτιος επίσης ισχυρίζεται δια τη θέση του Επισκόπου μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα της καθεμιάς μητροπολιτικής περιφέρειας.

Άρα η εορτή του Επισκόπου δεν είναι ιδιωτική υπόθεση του ίδιου του Επισκόπου, ο Επίσκοπος δεν έχει τίποτα το ιδιωτικό, είναι το κατεξοχήν Δημόσιο πρόσωπο της Αγίας μας Εκκλησίας, υπέρ των πιστών της οποίας αναλίσκεται ημέραν καθ’ ημέραν, ώστε οι πιστοί να οδηγούνται με τη δική του προτροπή, προσευχή και θυσία στην κατά Χριστόν ζωή και πολιτείαν της βασιλείας του Θεού.

Ασπαζόμενοι τις απόψεις του Μητροπολίτη Ιωάννη Ζηζούλια περί της συνεκτικής και ενωτικής δύναμης του Επισκόπου,  όπως αυτό το θαύμα το βιώνουμε καθημερινά κατεξοχήν μάλιστα εμείς οι κληρικοί στην Ιερά Μητρόπολή μας των ιστορικών επαρχιών Κυδωνίας και Αποκορώνου, εορτάζουμε αυτή την υπαρκτή ενότητά μας με τον Επίσκοπό μας, τον Σεβασμιώτατον Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνόν , ο οποίος εν τη πράξει όχι μόνον επαληθεύει αλλά και υπερβαίνει τον Ζηζούλια και τον θεωρούμε όχι όπως ο Άγιος Ιγνάτιος ισχυρίζεται  ιστάμενον μόνον εις τύπον και τόπον Χριστού, τον έχουμε ανυψώσει απ’ αυτή την θεωρητική, Ιγνατιακή και ευλογημένη εκτίμηση και από καιρό τον έχουμε ενθρονίσει στην καρδιά μας και ύσταται πάνω στην εξέδρα της προσωπικής μας ύπαρξης και ζωής και σέρνει πρώτος το χορό της συλλειτουργίας και συμπόρευσής μας προς την Άνω Ιερουσαλήμ, την ευλογημένη βασιλεία των ουρανών.

Μέσα από τούτη την ευλογημένη σχέση μας με τον Επίσκοπό μας τον εορτάζουμε και τον τιμούμε όχι μόνο σήμερα ημέρα των ιερών ονομαστηρίων του αλλά όλες τις ημέρες της εκκλησιαστικής μας ζωής και διακονίας, γιατί η εορτή του επισκόπου μας είναι όπως τονίζουμε και πρωτύτερα εορτή πρώτη και κυρία της τοπικής μας Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άρα είναι και δική μας εορτή και δική μας χαρά.

Μετέχουμε με την καρδιά μας στην εορτή του, μετέχουμε στη χαρά του, αποζητούμε την ευλογία του και τον θέλουμε πρώτον και κύριον συναντιλήπτορά μας στη λειτουργική και εκκλησιαστική μας διακονία.

Λειτουργούμε στο όνομά του, κοινωνούμε σώμα και αίμα Χριστού από τα τίμια χέρια του άρα είναι για εμάς χρέος ιερό η λειτουργική ευχή : «εν πρώτοις μνήσθιτει Κύριε του Αρχιεπισκόπου ημών Δαμασκηνού, ον χάρισε ταις Αγίαις σου Εκκλησίαις σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα το λόγον της Σης αληθείας».

Σεβασμιώτατε,

"google ad"

Είμαστε μαζί Σας και προχωρούμε ανυποχώρητα επίσης μαζί Σας στον αγώνα της Αγίας μας Εκκλησίας, για να περιορίζουμε την εξουσία του πονηρού γύρω μας  που διαιρεί και διχάζει, που υποβλέπει και προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις των ανθρώπων από την οικογένεια ως τις όποιες άλλες κοινωνικές αναστροφές, δομές και συνεργασίες.

Μαζί Σας συνεχίζουμε τον αγώνα της ανακούφισης των κατατρεγμένων αδελφών μας δικών μας και ξένων, νέων και ηλικιωμένων για να μην υπάρχουν γύρω μας άστεγοι, πεινασμένοι, εμπερίστατοι, εγκαταλελειμμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι.

Βρισκόμαστε μαζί Σας σε πρώτη ζήτηση και προχωρούμε ανυποχώρητα στη διεκδίκηση του δίκαιου, του αληθινού, του ουράνιου, του θεϊκού, του ευλογημένου για κάθε συνάνθρωπό μας.

Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω για να μην τους καίει ο ήλιος το καλοκαίρι και να μην τους παγώνει το κρύο το χειμώνα.

Μαζί Σας είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε το γρηγορότερο στις επάλξεις, δηλαδή πιο κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν άμεσα μεγάλη ανάγκη επιτακτικής στήριξης.

Και ακόμα μαζί Σας για μια γλυκιά ματιά στους πάσχοντες των νοσοκομείων και των άλλων ευαγών νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής μας.

Μαζί Σας επίσης στον αγώνα για τη στήριξη της νεότητας σύμφωνα με την επικτακτική φωνή των πατέρων της Εκκλησίας μας «την νεότητα παιδαγώγησον», να περάσουμε δυναμικά στους χώρους εκπαίδευσης και λειτουργίας της παιδείας του τόπου μας  και να προσφέρουμε ότι καλύτερο και περισσότερον ευλογημένο έχουμε από την εθνική και εκκλησιαστική μας παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της γνώσης και της επιστήμης.

Σε τούτο το χορό της διασκέδασης και της ανακούφισης του πόνου, εόρτια και ευλογημένα αποζητούμε τις ευχές Σας και περιμένουμε την πρόσκλησή Σας όλοι οι κατά Θεόν ευλογημένοι συνεργάτες Σας, ο ιερός κλήρος, οι μοναστικές αδελφότητες, οι υπάλληλοι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι οφικιάλοι του οικουμενικού μας θρόνου που διαβιώνουν και ζουν στην πόλη μας, οι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι των Ενοριών μας και όσοι από τους διδάσκοντες στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτό το ιερό έργο και μαζί με όλους αυτούς, τον Πρωτοσύγκελο μας ,πατέρα Δαμασκηνό Λιονάκη που και αυτός έχει σήμερα τα ονομαστήριά του και δικαιούται τις ευχές μας για το πρόσωπο και τη ζωή του, για το παρόν και το μέλλον του για τον οποίο ευχόμαστε ότι καλύτερο και περισσότερον ευλογημένο για τον ίδιο και τη διακονία του σε πολλά και ευλογημένα έτη.

Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη ώρα, της ετοιμότητας για το ξεκίνημα αυτής της μεγάλης ποιμαντικής και ποιμαντορικής πανστρατιάς κάτω από την δική σας ευλογία προς ανακούφιση από τον πόνο, για την στήριξη των αδυνάτων για την ανακαίνιση και αναγέννηση του εκκλησιαστικού μας πληρώματος , για την ορθοδοξία και την Αγία μας εκκλησία, την Πατρίδα μας, την Ελλάδα έξω από σωβινισμούς και ελεύθερα από κάθε μορφή εθνικισμού, με πατριωτική συνείδηση και ουράνια Θεϊκή ευλογία.

Με ευχές και σεβάσματα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...