19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Όλα τα πρακτικά της τηλεδιάσκεψης μεταξύ ΟΑΧΟ, Οργανώσεων και ΜΚΟ από χώρες της Μεσογείου για τα χημικά της Συρίας

Ημερομηνία:

Κι ενώ πλέον έχουμε μπει στο τελικό στάδιο πριν την καταστροφή των χημικών της Συρίας, σήμερα αποκλειστικά στην εφημερίδα μας παρουσιάζουμε τα επίσημα πρακτικά της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.

Στην τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 3 και ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), και Οργανισμών και Μ.Κ.Ο. από τη Μεσόγειο. Ηταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε αφού είχε προηγηθεί άλλη μία στις 14 Ιανουαρίου.

Τα συγκεκριμένα πρακτικά που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή αν και ο ΟΑΧΟ επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις του στην πλειοψηφία των θεμάτων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους ΜΚΟ και Οργανισμών, στο ακανθώδες ζήτημα του ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη στην περίπτωση ατυχήματος υπάρχει πλέον μία ουσιαστική διαφοροποίηση.

Αυτή στην οποία καταγράφεται ρητά ότι την ευθύνη θα αναλάβει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία. Αυτό αποτελεί μία ξεκάθαρη αλλαγή στάσης (είτε για λόγους επικοινωνίας, είτε για λόγους ουσίας) του Οργανισμού και των κρατών που συμμετέχουν αφού έως πρόσφατα αρνούνταν την οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης με το επιχείρημα ότι η ευθύνη αρχικά άνηκε στη Συρία.

Αναλυτική λίστα όσων συμμετείχαν

Στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν και συμμετείχαν από την Ελλάδα οι Θεόδωρος Τσιμπλίδης και Αναστασία Μήλιου (Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος), Νίκος Χαραλαμπίδης (Greenpeace), Αριστείδης Τσατσάκις (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Θεοδώρα Νάντσου και Γιώργος Παξιμάδης (WWF), ενώ από άλλες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου συμμετείχαν οι Jurgen Maier (Φόρουμ για το Περιβάλλον και την Οικονομία) από τη Γερμανία, Elio Pacilio (Green Cross) από την Ιταλία, Alessandro Gianni (Greenpeace) από την Ιταλία, Frederic Hebert (Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea) από τη Μάλτα και Jacky Bonnemains (Robin des Bois) από τη Γαλλία.

Συντονιστής ήταν ο Μάικλ Λούχαν, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του ΟΑΧΟ και εκπρόσωπος τύπου.

Οι ομιλητές της τηλεδιάσκεψης

Μετά από μία εισαγωγική ομιλία από τον κ. Λούχαν ακολούθησε ενημέρωση για τον ρόλο του Οργανισμού από τον Dominique Anelli, επικεφαλή της Μονάδας Χημικής Αποστρατιωτικοποίησης του ΟΑΧΟ, της μονάδας δηλαδή της οποίας ο σκοπός είναι η επίβλεψη επιχειρήσεων καταστροφής χημικών οπλοστασίων. Αυτός θα είναι και ο ρόλος της μονάδας στην επιχείρηση εντός του Cape Ray.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Dr. Ralf Trapp – αυθεντία στα ζητήματα καταστροφής χημικών όπλων και στη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα ο οποίος μέσα σε δέκα λεπτά μίλησε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας της υδρόλυσης εν πλω εντός του πλοίου Cape Ray.

Σύντομη ομιλία αναφορικά με την παρουσία 4 παρατηρητών εντός του Cape Ray και τον ρόλο του ΟΑΧΟ στη διασφάλιση της τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας έδωσε η Gabriela Coman – Enesco σύμβουλος του ΟΑΧΟ.

Παρούσα εκ μέρους του ΟΑΧΟ ήταν και η Adrianna Fraschetti, επικεφαλής του νομικού τμήματος του Οργανισμού η οποία συμμετείχε για την περίπτωση που προέκυπταν ερωτήσεις αναφορικά με το νομικό καθεστώς της επιχείρησης καταστροφής των χημικών.

Κατόπιν αυτού υπήρχε μισή ώρα για ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και απαντήσεις από τους παρευρισκόμενους ομιλητές. Χρόνος, δηλαδή, εξαιρετικά περιορισμένος.

Στα πολλά και σημαντικά ερωτήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους Οργανισμών, Ινστιτούτων και ΜΚΟ, οι εκπρόσωποι του ΟΑΧΟ είτε επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις, είτε απέφυγαν να απαντήσουν. Όμως, προέκυψαν και ειδήσεις.

"google ad"

Μονάδες CBRN εντός του Cape Ray

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Robin De Bois επισήμανε ότι λόγω και της καθυστέρησης στη διαδικασία συλλογής των χημικών, πλέον η διαδικασία θα ξεκινήσει σε μία χρονική περίοδο όπου η θάλασσα στη Μεσόγειο έχει εντονότερο κυματισμό απ’ ότι είχε προβλεφθεί στο αρχικό σχέδιο. Εξέφρασε την ανησυχία του, ότι εξαιτίας αυτού οι ήδη υπαρκτοί κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, αφού είναι γνωστό ότι με λίγα έστω μποφόρ, η διαδικασία θα πρέπει να διακόπτεται.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα κατά πόσο υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εφόσον παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ενώ ζητήθηκαν λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί εντός του Cape Ray.

Απάντηση ουσιαστικά δεν δόθηκε παρά μόνο στο ερώτημα για τα ζητήματα ασφαλείας εντός του πλοίου, όπου οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την παρουσία μονάδων CBRN (Chemical – Biological – Radiological – Nuclear) για την αντιμετώπιση πιθανού ατυχήματος εντός του πλοίου.

Untitled

Η πιο σημαντική όμως είδηση προέκυψε – και έχει σημασία και η αποτύπωσή της στα πρακτικά – στην απάντηση στην ερώτηση που τέθηκε για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

Εκεί, στην απάντηση που δόθηκε σημειώνεται – κι όπως υπάρχει πλέον και σε χαρτι, καταγεγραμμένη σε πρακτικά – ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης αναφέρεται ότι, όλα τα κράτη που συμμετέχουν στην επιχείρηση θα αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Και σημειώνεται ότι αυτή η θέση αποτυπώνεται σε γράμμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Είναι ικανή η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας αυτή την παραδοχή να ζητήσει τη συγκεκριμενοποίηση του τι σημαίνει η ανάληψη ευθύνης και τι κόστη συνεπάγεται;

Πάντως, θα πρέπει να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που έδωσε ο Οργανισμός αφού θεωρούν ότι οι εκπρόσωποί του είτε υπεκφύγανε και σε καίρια ερωτήματα, είτε επανέλαβαν τις ήδη γνωστές και με πολλά κενά σημεία θέσεις του, ενώ πολλά ερωτήματα τα προσπεράσανε και παρέμειναν αναπάντητα, κρυμμένα πίσω από την κλειδαμπαρωμένη πόρτα του «στρατιωτικού απόρρητου».

Ως εκ τούτου, επιμένουν κι επισημαίνουν, ότι η μόνη πραγματική λύση είναι η μη πραγματοποίηση της επιχείρησης στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου αλλά σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις όπου η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...