14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Όταν Κρητικοί το 1935 κατέρριψαν το αεροπλάνο του υπασπιστή του βασιλιά | Φωτογραφία ντοκουμέντο

Ημερομηνία:

ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΠΙΛΟΤΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟ, ΥΠΑΣΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΆ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ (μετέπειτα εθελοντής στην Μάχη της Κρήτης) ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ, ΣΤΟ ΕΝΟΠΛΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΧΑΝΊΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΤΟΥ 1935…

Στο αποτυχημενο Βενιζελικο Κινημα του 1935,αυτό το αεροσκάφος Χοκερ για καποιο λογο πετουσε πανω απο την Κισαμο στα Χανια.

Πιλοτος δεν ηταν οποιος κι οποιος μα ο υπασπιστης του βασιλέως Ποταμιάνος Χαρ.

Οι ντοπιοι λενε οτι το ριξανε με πυροβολα οπλα, από τα υψώματα καθώς πλησίαζε στον Κουρφαλώνα.

Το αεροπλάνο λένε ότι το έριξε ο δάσκαλος Μανώλης Καστρινάκης που πηρε μερος και στη Μαχη τση Κρητης απο τους πρωτος που ετρεξε στους “ιπποτικους” αλεξιπτωτιστες.

Λεει ο Κυριακος Ροδουσάκης: “Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο χώρο μπροστά απο του Χατζή μαζεύτηκαν πολλοί Καστελιανοί και Καλουδιανοί με απειλητικές διαθέσεις αλλά ο Χατζής (Γεώργιος Μαζοκοπάκης) δεν επέτρεψε να πλησιάσουν τον Ποταμιάνο τον οποίον και προστάτευσε.” Λογικα υπηρχαν κι αλλα δυο μελη του πληρωματος…

(Σχόλιο του Τζιλιβάκη Εμμανουήλ στην σελίδα “Η Αεροπορική Ιστορία στην Ελλάδα – Aviation History in Hellas-Greece“. )

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...