15.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

6 φόρες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων στη Κρήτη

Ημερομηνία:

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 – 21:00 στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας (οδός Κονδυλάκη 23), διοργανώνεται η 4η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και Περιβάλλον», με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας, το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας ΟΑΣ. ΑΕ. και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνδιοργανωτές είναι, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Σητείας, ο
Ιατρικός Σύλλογος Σητείας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Κάθε ημέρα καταναλώνονται στη χώρα μας 82 τόνοι φυτοφαρμάκων, με μέσο ημερήσιο κόστος 450.000 ευρώ. Κάθε ημέρα 5 Έλληνες δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά.

Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας.

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών.

Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών, στην Κρήτη δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που οφείλονται σε φυτοφάρμακα. Η ημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Τσατσάκη Αριστείδη. Συντονιστής της Ημερίδας θα είναι εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής παιδιών με τίτλο «Παιδί και φυτοφάρμακα». Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 θα ακολουθήσει συζήτηση και γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της ημερίδας.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η...

Χανιά: Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, λίγο πριν τον αποκλεισμό του Αεροδρομίου | Φωτός+Βίντεο

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εισέρχονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι...

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...