13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ομιλία Τάσου Βάμβουκα, στην εκδήλωση αναγόρευσης Μίκη Θεοδωράκη σε επιτιμο δημότη Δήμου Χανίων: «Έβαλες στα χείλη μας και την καρδιά μας τους στίχους των μεγάλων μας ποιητών»

Ημερομηνία:

Τον παγκοσμίου φήμης Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, τιμούν από κοινού για την προσφορά του στον πολιτισμό ο Δήμος Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι), στις 18.30.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμος Χανίων θα ανακηρύξει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη σε Επίτιμο Δημότη Χανίων και θα ονοματοδοτήσει, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 1023 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Παλιό Τελωνείο Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”.

Ακολουθεί η ομιλία του Δήμαρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα:

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητέ Μίκη,

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω απόψε όλους εσάς, που παρευρίσκεστε κοντά μας, εδώ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές σε έναν δικό μας άνθρωπο, που το έργο και η φήμη του έχουν διαχυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε μία προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας, που μας κάνει τη μοναδική τιμή να είναι σήμερα κοντά μας, στον παγκόσμιο Έλληνα, Κρητικό και Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στον Μίκη των αγώνων για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αγαπητέ μας Μίκη,

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε, που προγραμματίσαμε ως Δήμος, από κοινού με τον Σύλλογο Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», αυτή σου την επίσκεψη στην πατρίδα που τόσο αγαπάς και που ο ίδιος επέλεξες να στεγάσει δραστηριότητες, που θα διατηρούν, θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν το σπουδαίο έργο σου στις παρούσες αλλά και στις μελλοντικές γενιές. Δίπλα στο δικό σου έργο και την προσωπικότητά σου θα έχουμε τη χαρά να αναδεικνύουμε  το έργο ενός ανθρώπου, που συμπληρώνει το δικό σου και αυτός είναι ο αδελφός σου Γιάννης, ένας διαπρεπής δημοσιογράφος και σπουδαίος ποιητής. Ένας προικισμένος δημιουργός, που μας άφησε παρακαταθήκη ένα πλήθος εξαίρετων ποιημάτων, πολλά από τα οποία έχουμε το προνόμιο να τα απολαμβάνουμε μέσα από τη δική σου μελοποίηση. «Όμορφη πόλη – φωνές μουσικές – απέραντοι δρόμοι – κλεμμένες ματιές – ο ήλιος χρυσίζει – χέρια σπαρμένα – βουνά και γιαπιά  πελάγη απλωμένα». Οι στίχοι του Γιάννη ταιριάζουν απόλυτα στην πόλη μας,  τον τόπο που εσύ και αυτός τόσο αγαπήσατε.  Εδώ σήμερα,  με την φυσική παρουσία σου, δίνουμε την υπόσχεση ότι θα ανταποκριθούμε ως κοινωνία των Χανίων, ως κοινωνία της Κρήτης στο μεγάλο καθήκον, που εσύ μας ενεχυρίασες με την απόφασή σου, να προβάλλουμε το σπουδαίο έργο σου στο διηνεκές.

Φίλε Μίκη,

Ευτύχησες να δεις τα έργα σου να ριζώνουν στην καρδιά και το μυαλό ενός ολόκληρου λαού, γιατί σε αυτά τα έργα είναι χαραγμένες οι αγωνίες, οι πόθοι και τα οράματά του.

Γι’ αυτό και τα τραγούδια σου «μιλάνε» ταυτόχρονα στις καρδιές όλων των λαών, από τη γειτονική μας Τουρκία έως την μακρινή Αυστραλία.

Έβαλες στα χείλη μας και την καρδιά μας τους στίχους των μεγάλων μας ποιητών, όπως του Γιάννη Ρίτσου, του Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και ξένων, όπως του Νερούντα και του Λόρκα. Παρών με το έργο σου σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας. Έχεις συνθέσει ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς», αλλά και συμφωνική μουσική, ενώ τα έργα σου έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.

Αγαπητέ Μίκη,

Από μέσα μας πηγάζει ένα βαθύ ευχαριστώ, καθώς με τη μουσική σου ιδιοφυΐα συνεισέφερες σημαντικά στον παγκόσμιο πολιτισμό και δεν υπάρχει κανείς, που να μην την αναγνωρίζει αυτή σήμερα.

"google ad"

Οι νότες, η μουσική, τα τραγούδια σου, τα τραγούδια μας από τον συγκλονιστικό “Επιτάφιο”, στο μεγαλειώδες “Canto General”. Από την αθάνατη “Ρωμιοσύνη”, τα “18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας” και το “Τραγούδι του νεκρού αδελφού”, στο “Μαουτχάουζεν”, το “Άξιον Εστί” και τόσα άλλα σπουδαία έργα,  μελωδίες μιας ανεξάντλητης μουσικής προσφοράς.

Το σπάνιο μουσικό ταλέντο σου, το συνδύαζες πάντα με τις χαρές και τις λύπες της ζωής, αλλά και με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, που στη μεγάλη διαδρομή της πολυτάραχης ζωής σου υπήρξαν πυκνές και έντονες.

Το σπουδαίο έργο σου αποτελεί αναμφίβολα συστατικό στοιχείο της συλλογικής μνήμης, η τέχνη σου είναι διαχρονική και τέτοια θα μείνει. Και αυτό στο εγγυόμαστε όλοι εμείς απόψε εδώ, γνωστοποιώντας σου ότι η πατρική σου οικία στον Γαλατά, χάρη στις ενέργειες τόσο της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, θα αποτελέσει μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές του μέλλοντος να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο έργο σου, η ψηφιοποίηση του οποίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών προωθείται από εμάς, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας και θα είναι αφιερωμένο στο έργο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Δεν θα μπορούσε να γίνει βέβαια κάτι διαφορετικό για το ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αυτό ακίνητο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας,  στον όμορφο ηρωικό Γαλατά. Προσφέρουμε, λοιπόν ως Δήμος, ένα υποδειγματικό κέντρο πολιτισμού, του οποίου η ουσιαστική λειτουργία είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμισή του τόπου μας, αλλά κυρίως θα προβάλλει το έργο ενός μεγάλου δημιουργού, που ανήκει στην παγκόσμια κοινωνία.

Παράλληλα, ονοματοθετούμε το Παλιό Τελωνείο των Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”. Έχουμε καθιερώσει μάλιστα ως θεσμό για την πόλη μας το Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης”, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη”, μία δέσμη καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που επικεντρώνεται στο έργο σου.

Αυτή είναι στην πράξη η μεγάλη και δεσμευτική υπόσχεση μας για το παρόν και το μέλλον, που θα ενώνει τα Χανιά για πάντα με σένα. Και αυτή δεν είναι μία υπόσχεση μόνο του σημερινού δημάρχου, αλλά αυτός είναι, που ανέλαβε την υποχρέωση εκ μέρους όλων των Χανιωτών, όλων των Κρητικών, να σου εκφράσει την πάνδημη επιθυμία και υπόσχεση, ότι εδώ από τον τόπο καταγωγής σου, πάντα θα αναδεικνύεται και θα  προβάλλεται το έργο σου.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αναφορικά με την ανώτατη τιμή της πόλης μας, που αποδίδεται απόψε στον αγαπητό μας Μίκη.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον Παγκόσμιο, Έλληνα, Κρητικό και Χανιώτη μουσικό και συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Ανακηρύσσει  τον κ. Μίκη Γ. Θεοδωράκη Επίτιμο Δημότη Χανίων και ονοματοδοτεί το Παλιό Τελωνείο Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”».

Μίκη Θεοδωράκη, σε ευχαριστούμε θερμά για όσα μας έχεις προσφέρει, θα αποτελείς πάντα φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για όλους μας και να είσαι βέβαιος ότι το αγαπημένο σου νησί θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα τιμήσει τη μεγάλη τιμή, που του έκανες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...