18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

9 χρόνια μετά, ακόμη υπό εγκατάλειψη το κτίριο Παπαδόπετρου

Ημερομηνία:

9 χρόνια έχουν περάσει από την εκκένωση της κατάληψης στο κτίριο Παπαδόπετρου όμως, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η εικόνα του κτιρίου δεν έχει αλλάξει.

Η εκκένωση της κατάληψης συνέβη στις 26 Δεκέμβρη του 2009 όταν οι πρυτανικές αρχές με τη συνοδεία των ΜΑΤ εισέβαλλαν στην κατάληψη του κτιρίου Παπαδόπετρου, αφαίρεσαν όλα τα πορτοπαράθυρα και όλη την υλική υποδομή της κατάληψης (τραπέζια, καρέκλες, εργαλεία, ψυγεία, υπολογιστές) και το άφησαν να στέκει έρημο στο κέντρο της πόλης.

Το κτίριο Παπαδόπετρου (από το όνομα του Σφακιανού δωρητή που το άφησε ως κληροδότημα στο Πολυτεχνείο Κρήτης), σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, είναι ένα πανέμορφο διώροφο νεοκλασσικό που επιβίωσε της φρενήρης τσιμεντοποίησης της δεκαετίας του ’70. Παρέμεινε αχρησιμοποίητο επί 3 χρόνια ως ότου κατελήφθη από φοιτητές την 1η Ιούνη του 2006. Έκτοτε και για 3 χρόνια αποτέλεσε πολιτιστικό στέκι και κέντρο πολιτικών παρεμβάσεων στην πόλη.

Ο τότε πρύτανης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης είχε στείλει τα ΜΑΤ, αρχικά το 2006 προκαλώντας ένα χάος στο κέντρο της πόλης.

Το αστείο του πράγματος βεβαίως είναι ότι αφού κατορθώθηκε η εκκένωση της κατάληψης, και εκδιώχθηκαν οι φοιτητές, τόσα χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα. Και όχι μόνο αυτό. Η απόφαση εκ μέρους της πρυτανείας για αφαίρεση των πορτοπαραθύρων αποδείχθηκε καταστρεπτική για το ίδιο το κτίριο, αφού κλάπηκε όλο το δίκτυο θέρμανσης αξίας 30.000 ευρώ, καταστράφηκαν οι τοίχοι, ενώ έγινε σημείο συγκέντρωσης τόνων μπαζών, και μετατράπηκε σε στέκι εξαρτημένων από ναρκωτικά.

Με άλλα λόγια, το Πολυτεχνείο, όχι μόνο προστάτευσε το κτίριο – το οποίο κρατούσαν σε λειτουργία και σε καλή κατάσταση οι φοιτητές – αλλά με τις αποφάσεις του προκάλεσε τεράστιες ζημιές, και μετέτρεψε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης σε σημείο υποβάθμισης και κινδύνων.

Πλέον, έχουν μπει πορτοπαράθυρα και λουκέτα για να διασφαλίζουν ότι ουδείς θα εισέλθει, όμως η εικόνα του κτιρίου δεν έχει αλλάξει.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό στο υπόγειο του κτιρίου θα κατασκευαζόταν κόμβος για το δίκτυο οπτικών ινών όμως λόγω της εύρεσης αρχαίων υπήρξε καθυστέρηση και τελικώς ο κόμβος έγινε στον Δημοτικό Κήπο. Κατά καιρούς έχει εκφραστεί η θέληση εκ μέρους των πρυτανικών αρχών για την αξιοποίησή του για πολιτιστική χρήση όμως τόσα χρόνια τίποτα δεν προχώρησε, λόγω και προβλημάτων με την Πολεοδομία.

Σήμερα, το Πολυτεχνείο φέρεται να επικαιροποιεί μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου δίχως όμως ακόμη να έχει γίνει η δημοπράτηση.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μια σκουριασμένη αλυσίδα κρατά την είσοδο στο κτίριο Παπαδόπετρου κλειστή
Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την ημέρα της εκκένωσης της κατάληψης. Εμφανές οι φθορές σε σημεία του κτιρίου. Ακόμη και τα συνθήματα που υπήρχαν πριν 9 χρόνια παραμένουν εκεί

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ