19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Freerunning στη Σπιναλόγκα: Ο Δημήτρης ”DK” Κυρσανίδης τιμά με το δικό του τρόπο το ιστορικό «Νησί» | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

«Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 3000 νησιά. Τα περισσότερα αποτελούν τουριστικούς προορισμούς βγαλμένους από τον παράδεισο. Αυτή όμως δεν είναι η πραγματικότητα της Σπιναλόγκα. Το αποκαλούμενο νησί των ζωντανών νεκρών.» Αυτές τις σκέψεις είχε στο μυαλό του ο παγκοσμίου φήμης αθλητής Δημήτρης Κυρσανίδης όταν έφτασε στο μικρό νησί της Σπιναλόγκα, βόρεια του κόλπου της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης.

Άνθρωποι που νόσησαν, εξορίστηκαν και κόντρα σε κάθε λογική, επέλεξαν να μην αργοσβήσουν αλλά να δημιουργήσουν μια ζωντανή κοινότητα πάνω σε ένα νησί που επίσημα καταχωρήθηκε στην ελληνική ιστορία ως Λεπροκομείο. Το νησί της Σπιναλόγκα ήταν οχυρωμένο από την αρχαιότητα, για την προστασία του λιμανιού που υπήρχε στον κόλπο. Όμως το φρούριο που δεσπόζει μέχρι και σήμερα το κατασκεύασαν οι Ενετοί τον 16ο αιώνα, και ήταν από τα ισχυρότερα φρούρια της Κρήτης.

Όταν το 1903 εμφανίστηκε η νόσος Χάνσεν, πάρθηκε η απόφαση να μεταφέρονται εκεί οι ασθενείς, καθώς ήταν κοντά στη στεριά και θα μπορούσαν εύκολα να τους εφοδιάζουν με νερό, τρόφιμα και όλα τα απαραίτητα. Εκεί αναπτύχθηκε σταδιακά μια κοινότητα με καφενείο, κουρείο, ακόμα και σινεμά. Κάποιοι παντρεύτηκαν κι έκαναν υγιή παιδιά. Το 1958 σταμάτησε η λειτουργία του νησιού ως λεπροκομείο, οι τελευταίοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και το νησί εγκαταλείφθηκε. Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, οι ιστορικές μνήμες ξύπνησαν και πάλι με την έκδοση του πασίγνωστου μυθιστορήματος της Victoria Hislop, «Το νησί», το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη.

Ανάμεσα σε ερείπια, στο εμβληματικό Κάστρο και στα στενά σοκάκια, ο κορυφαίος Έλληνας freerunner, τον οποίο γνωρίσαμε αλλά και απολαύσαμε για δύο χρόνια στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Red Bull Art of Motion στη Σαντορίνη, χαρτογράφησε το νησί στέλνοντας και πάλι μοναδικές ελληνικές εικόνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκεί, όπου οι λεπροί κατά τον 20 αιώνα θεωρήθηκαν καταραμένοι και εξορίστηκαν μέχρι το τέλος της ζωής τους όμως παρά τις αντίξοες συνθήκες, εκείνοι έφτιαξαν οικογένειες αλλά και μια λειτουργική κοινότητα από το μηδέν. “Αυτός είναι ο δικός μου φόρος τιμής σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που μάχονται και δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα, ότι και αν γίνει», λέει ο Δημήτρης, εκφράζοντας ένα ελπιδοφόρο μάθημα ζωής, που παραμένει επίκαιρο τόσο για τον ίδιο όσο και για όλους μας.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...