O Τραμπ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ με τις ψήφους των μαύρων και των λατίνων

Κανένα σχόλιο

Η διαφορά στις ψήφους μεταξύ λευκών και μη λευκών ψηφοφόρων από τις εκλογές του 2016 σε αυτές που θα γίνουν σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί κατά ένα 16%, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη δημοσκόπηση. Περιέργως, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει μεταξύ των λευκών που προέρχονται από τη μεσαία τάξη ενώ χάνει πολλούς ψήφους μεταξύ των μαύρων και λατίνων ψηφοφόρων.

Η μείωση της φυλετικής πόλωσης έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες πολλών αναλυτών που πίστευαν ότι σε αυτή την εκλογική μάχη οι πρόσφατες κινητοποιήσεις του Black Lives Matter θα είχαν γιγαντώσει την πόλωση εις όφελος των Δημοκρατικών. Αντιθέτως, ο πρόεδρος Τραμπ βλέπει να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η επιρροή του στους λευκούς ψηφοφόρους αφού από το 29% διαφορά Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών πλέον η διαφορά θα βρίσκεται περίπου στο 21%, δηλαδή, με μία πτώση 8%!

Μάλιστα, ο Μπάιντεν θα έχει διαφορά 21% από τους ψηφοφόρους που είναι απόφοιτοι πανεπιστημιών όταν η Χίλαρι Κλίντον είχε διαφορά από τον Τραμπ 13 μονάδων.

"Sponsored links"

Περιέργως, το Black Lives Matter αυτό που φαίνεται ότι κατόρθωσε είναι να μετακινησει ένα μεγάλο ποσοστό λευκών απόφοιτων πανεπιστημίων από τους Ρεπουμπλικάνους στους Δημοκρατικούς, όχι μαύρων ή λατίνων ψηφοφόρων προς τους Δημοκρατικούς.

Αυτοί έχουν στην κορυφή της ατζέντας τους ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές συνθήκες της διαβίωσής τους για τα οποία οι δημοκρατικοί δε δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα προσανατολιζόμενοι σε αυτό που έχει ονομαστεί “πολιτικές γύρω από την ταυτότητα”.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το 76% των ψηφοφόρων του Τραμπ θα τον ψηφίσουν επειδή τον υποστηρίζουν σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του Μπάιντεν που στη συντριπτική τους πλειοψηφία (67%) θα τον ψηφίσουν επειδή αντιπαθούν τον Τραμπ. Αυτό που φανερώνεται είναι η απουσία κάποιου θετικού αφηγήματος εκ μέρους του Μπάιντεν που εξαρτάται όχι από τις πολιτικές προτάσεις για την επικράτησή του, αλλά από την αντιπάθεια των ψηφοφόρων προς τον αντίπαλό του.

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν προηγείται κατά 42 μονάδες μεταξύ μη λευκών υποψήφιων, με 66% έναντι 24% που λαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Όμως το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τις 51 μονάδες διαφοράς που είχε καταγράψει η Κλίντον. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η διαφορά μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον πληθυσμό των ανδρών λατίνων είναι μόλις 7%.

Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε λάβει το 88% των ψήφων των μαύρων έναντι 8% που έλαβε ο Τραμπ τη στιγμή όπου σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Τραμπ σε αυτή την εκλογική μάχη μπορεί να λάβει έως και 31% των ψήφων των μαύρων. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ομπάμα στις εκλογές του 2012 είχε λάβει το 93% των ψήφων των μαύρων.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές με τις ψήφους των μαύρων.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των πολιτών που δεν πρόκειται να ψηφίσουν αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ. Οι άνθρωποι που δεν ψηφίζουν στις ΗΠΑ είναι κυρίως πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στην εργατική τάξη που δε νοιώθουν ότι ανήκουν σε κανένα κόμμα. Στις προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ περίπου 90 εκατομμύρια πολίτες επέλεξαν να μην ψηφίσουν επειδή κανείς από τους υποψήφιους δεν κάλυπτε τις ανάγκες τους.

Δείτε επίσης την ανάλυση από Jacobin Magazine.

"Sponsored links"

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις