Reuters: Η Ελλάδα “διασώζει” τους δανειστές, κι όχι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι την Ελλάδα

1 Σχόλιο

Το επιχείρημα πως οι χώρες σε κρίση “διασώθηκαν” με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, αντικρούει ανάλυση του Reuters, που αναφέρει πως στην πραγματικότητα οι πολίτες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, δεν έχουν χάσει ούτε ευρώ, ενώ τα κρατικά ταμεία των χωρών, έχουν κερδίσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ανάλυση αναφέρει πως τα προγράμματα διάσωσης συνολικού ύψους πάνω από 400 δισ. ευρώ, δεν έχουν στοιχίσει τίποτα στους φορολογουμένους, ενώ προστίθεται πως η αντίληψη αυτή όχι μόνο δεν διαψεύδεται αλλά καλλιεργείται σκοπίμως για πολιτική εκμετάλλευση.

Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν κερδίσει τεράστια ποσά, χάρη στη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού, αφού το δικό τους κόστος δανεισμού έχει μειωθεί δραματικά – χωρίς τα ποσά αυτά να αναδιανέμονται.

"Sponsored links"

“Είναι μία εκούσια συνέπεια της κρίσης, η Φινλανδία έχει επωφεληθεί τα μέγιστα” δηλώνει ο Μάρτι Σαλμι, ο επικεφαλής του τομέα διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων του φινλανδικού υπουργείο Οικονομικών. “Ισχύει ό,τι και στη Γερμανία, δεν έχουμε χάσει σεντ”, προσθέτει.

Η ανάλυση παραθέτει τα στοιχεία από έρευνα της Allianz, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία συγκέντρωσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010 – 2012, λόγω της πτώσης του κόστους δανεισμού, καθώς το επιτόκιο στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο έπεσε από το 3,39% στο 1,18%.

Άλλη έρευνα του Jens Boysen-Hogrefe από το IfW υπολόγισε πως τα γερμανικά κρατικά ταμεία εξοικονόμησαν 8,6 δισ. ευρώ το 2011, λόγω του χαμηλού επιτοκίου και του γεγονότος πως η Γερμανία έγινε “ασφαλές καταφύγιο” για τους επενδυτές ομολόγων.

“Αν προσθέσουμε το κέρδος από τα επιτόκια την περίοδο 2010 – 12 και αυτά που θα κερδίσει η Γερμανία όσο διαρκεί ο δανεισμός, φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα 67 δισ. ευρώ” αναφέρει η έρευνα της Allianz – πρόκειται δηλαδή για μια μείωση 3% του γερμανικού χρέους.

Η έρευνα αναφέρει πως στην καρδιά αυτής της παρανόησης περί απωλειών των φορολογουμένων βρίσκεται ότι στην δημόσια συζήτηση ο δανεισμός δεν διαχωρίζεται από τη δωρεά, ενώ – με τα αισθήματα των Bορειοευρωπαίων κατά των προγραμμάτων διάσωσης και το γεγονός πως κόμματα “ζουν” από αυτά – δεν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει γνωστή η αλήθεια.

Σημειώνεται επίσης ότι η μόνη περίπτωση να χάσουν χρήματα οι χώρες που δάνεισαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο θα είναι η στάση πληρωμών εκ μέρους των χωρών αυτών – ωστόσο αυτή η προοπτική έχει εξαλειφθεί σχεδόν.

Όσο για την Ελλάδα – παρά τη συζήτηση περί Grexit που συντηρείται από πολιτικούς και ΜΜΕ -, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και μη πληρωμής. “Κάθε ημέρα που περνά το ρίσκο η Ελλάδα να κοστίσει οτιδήποτε στους φορολογούμενους μειώνεται” δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος. “Αυτή τη στιγμή δεν πάει άσχημα και υπάρχει η πιθανότητα ότι στο μέλλον θα πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν” προσθέτει.

Διαβάστε το άρθρο

kartesios.com

"Sponsored links"

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. Trufon K

    ΑΝ ΔΕΝ ΚΡΑΜΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ, ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΤΡΕΟΥ-ΜΗΤΟΤΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΥΔΑΙΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΒΟΡΙΔΗΣ-ΑΔΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΥΠΗΡΡΕΤΟΥΝ ΣΑΝ ΠΘΗΚΟΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ!!!

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις