14.8 C
Chania
Wednesday, December 17, 2025

Άδειασε από τα νερά η εκκλησία και έκαναν λειτουργία στο Σφεντύλι | Βίντεο

Ημερομηνία:

Άδειασε από τα νερά ( λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού στην λίμνη), η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου και τον γιόρτασαν κάνοντας λειτουργία στο Σφεντύλι…

Με ανάμεικτα συναισθήματα οι πρώην κάτοικοι του χωριου Σφεντύλι που βούλιαξε μεσα στα νερά του φράγματος, γιόρτασαν τον Αγιο Θεόδωρο, πραγματοποιώντας κανονικά την λειτουργία στην εκκλησία που μέχρι πριν λιγες μερες ηταν μεσα στο νερο.

”Ηθελε ο Αγιος Θεόδωρος να τον γιορτάσουμε…” ηταν τα λογια των ανθρωπων που η βαθια τους πιστη και η νοσταλγια, τους παρακίνησαν για να ξαναστήσουν την εκκλησία και να τελέσουν εκει την θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου.

Δείτε το βίντεο του Νίκου Σαράντου:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=3nChLGT1Crk”]

Σφεντύλι: To χωριό που βυθίζεται κάτω από το νερό

Εδώ και 14 χρόνια το χωριό Σφεντύλι πλημμυρίζει σιγά-σιγά και χάνεται κάτω από το νερό, λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή. Το Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου και η παλαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577.

To χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα νερού του φράγματος Αποσελέμη.

Αν και οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και παρά πολλά χρόνια, έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους, που θα χαθούν κάτω από το νερό, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει και για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα, γι αυτό και αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ