13.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

Άνθιμος υπέρ Τσίπρα: «Το δημοσιοϋπαλληλίκι δεν ταιριάζει στους κληρικούς»

Ημερομηνία:

«Όλα αυτά τα χρόνια που οι ιερείς και αρχιερείς είμαστε στο κρατικό μισθολόγιο, εμείς την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου τη θεωρούμε πάνω μας ως ρετσινιά», δήλωσε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» για το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.

«Ο Αρχιεπίσκοπος πολύ σωστά κάνει, εγώ συμφωνώ απόλυτα, δεν πατάει πάνω σε σάπιο σανίδι, αυτό που ήταν το παράπονό μας και το αίσθημα που βιώναμε τόσα χρόνια, ο ίδιος ο ελληνικός λαός να λέει οι παπάδες γίνανε δημόσιοι υπάλληλοι», εξήγησε ο μητροπολίτης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, το δημοσιοϋπαλληλίκι δεν ταιριάζει σε εμάς, δεν έχουμε οκτάωρο και δεν τελειώνει η υπευθυνότητα μας μόλις τελειώνει η υπηρεσία μας. Ο ιερέας είναι με τα ράσα όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ και είναι παπάς από το πρωί μέχρι το βράδυ, με το πετραχήλι στον λαιμό ακόμη και τη νύχτα […] Μονίμως είχαμε αυτή τη ρετσινιά και θέλαμε να την αποτινάξουμε από πάνω μας». Πρόσθεσε, δε, για την επιδότηση που συμφωνήθηκε ότι «η Πολιτεία οφείλει να πληρώνει τους θρησκευτικούς λειτουργούς όλων των θρησκευμάτων και πολύ περισσότερο στην Εκκλησία της Ελλάδος, που είναι επικρατούσα, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατί είναι πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση κοινού ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας παρατήρησε: «Είναι πολύ καλό το Ταμείο, ώστε να αξιοποιηθεί κάτι που είναι μπερδεμένο με αυτά τα νομικά, τα λεγόμενα διακατεχόμενα, που τόσες κυβερνήσεις εδώ και 50 χρόνια δεν αποφάσισαν να τα ξεκαθαρίσουν».

«Τώρα βλέπουμε ένα φως», επισήμανε, διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάω πολιτικά και κομματικά, βλέπουμε ένα φως και μάλλον θα είναι και διακομματικό, όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον».

«Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είπε τίποτε παραπάνω από ό,τι λέμε όλοι οι μητροπολίτες και όλοι οι παπάδες μας, που μας ρωτούν καμιά φορά, ποια είναι αυτή η περιουσία; Δεν μπορούμε να διευκολυνθούμε από αυτήν; […] Αυτό είπε ο αρχιεπίσκοπος, να καθίσουμε να τα καταγράψουμε τι είναι, πόσα είναι, τι βγαίνει από αυτά. Κόλλησαν πολλοί Έλληνες σε έναν μύθο, ότι η Εκκλησία έχει αμύθητη περιουσία. Πού είναι αυτή; Δεν τη βλέπει κανένας, ούτε η Πολιτεία, ούτε η Εκκλησία», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για τη συμφωνία που εκδηλώθηκαν στους ιερατικούς κόλπους, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως σημείωσε: «Όσο νοιάζεται ο αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες για τους ιερείς δεν θα νοιαστούν το ενιαίο μισθολόγιο και η Πολιτεία […] Όλοι οι μητροπολίτες ανεξαιρέτως έχουν τις ίδιες απόψεις […] Αν καθίσει ο ιερατικός σύνδεσμος να συζητήσει με τον αρχιεπίσκοπο και όλους θα καταλάβουν ότι το συμφέρον τους υπερασπιζόμαστε, κανενός αλλουνού […] Οι ιερείς να έχουν εμπιστοσύνη στον αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες τους. Δεν τους νοιάζεται κανένας άλλος παραπάνω από εμάς».

ΑΠΕ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης για Πιερρακάκη: «Θα είναι πειθήνιο όργανο της ευρωπαϊκής ελίτ, πρέπει να αποτύχει»

Δεν επιφύλασσε συγχαρητήρια ο Παύλος Πολάκης στον Κυριάκο Πιερρακάκη για την εκλογή του...

Χανιά: Μήνυμα κλιμάκωσης από τα Μεγάλα Χωράφια – «Δεν κάνουμε πίσω στα τεχνάσματα»

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική παραμένει...

ΠΟΕΣΥ: Όχι στην υποκατάσταση δημοσιογράφων από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Την έντονη αντίθεσή της σε πρακτικές ΜΜΕ που επιχειρούν...