15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

«Άνθρακες ο θησαυρός»: Δήλωση εκλεγμένων γιατρών για την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Με δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα εκλεγμένοι γιατροί σχολιάζουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για δεύτερη φορά στην Κρήτη με μία φράση: «Άνθρακες ο θησαυρός».

Πιο αναλυτικά αναφέρουν:

Άνθρακες ο θησαυρός από την δεύτερη (εντός μηνός) αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην Κρήτη! Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από λαό και υγειονομικούς για τη σοβαρή υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής μας. Παρά τις «συγγνώμες» και τις δηλώσεις ότι «αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση», ότι έχουν «τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα» και ότι «προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης», νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, πολλά τμήματά τους κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και δεκάδες συνάδελφοι απειλούν με παραίτηση κάτω από το βάρος των εξουθενωτικών συνθηκών δουλειάς.

Η εμβαλωματική λύση που έδωσε ο Υπουργός για την προσωρινή επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων του Βενιζελείου, με τις τρίμηνες προσλήψεις ιδιωτών αναισθησιολόγων με μπλοκάκι, δεν έδωσε ουσιαστική οριστική διέξοδο στο πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης και των τεράστιων αναμονών για επεμβάσεις. Προκλητική είναι η  δήλωση του Υπουργού ότι «αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου στον χειρουργικό τομέα», παρόλο που  δύο χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές, άλλος ένας μόνιμος αναισθησιολόγος παραιτήθηκε και η λίστα χειρουργείου εξακολουθεί να περιλαμβάνει πάνω από 2500 ασθενείς.

Ούτε η προσπάθεια του Υπουργείου να αποποιηθεί την ευθύνη του για τις τραγικές ελλείψεις με την καρατόμηση της διοίκησης του Bενιζελείου απέδωσε. Ο επόμενος προσωρινός διοικητής του νοσοκομείου παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων μετακινήσεων γιατρών, ενώ οι ειδικευμένοι παθολόγοι του Βενιζελείου κατήγγειλαν πριν από μία εβδομάδα στις Εισαγγελίες Ηρακλείου και Ρεθύμνου τις επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσής τους στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Όσες προκηρύξεις έχουν γίνει μέχρι τώρα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις. Η ανακοίνωση του Υπουργείου για προκήρυξη 1500 θέσεων γιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά μέσα στο 2024, τη στιγμή που οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 6000, δεν αφήνει περιθώρια να ελπίζουμε σε άμεση πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων. Η σημερινή δήλωση του Υπουργού για προκήρυξη 10 θέσεων γιατρών (εντός τριμήνου) για το Βενιζέλειο, όπου οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 40 και οι παραιτήσεις υπερβαίνουν τις 15 (τον τελευταίο χρόνο), ακόμη κι αν καλυφθούν, θα αφήσει τα τμήματα υποστελεχωμένα. Η προκήρυξη μιας μόνο θέσης παιδοψυχιάτρου δεν θα εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία της μοναδικής πρωτοβάθμιας δομής ψυχικής υγείας παιδιών της ανατολικής Κρήτης, όπου υπηρετεί μόνο μία μόνιμη γιατρός. Η εξαγγελία για προκήρυξη 3 θέσεων αναισθησιολόγων οριακά θα αναπληρώσει (αν δεν βγουν άγονες) τις αποχωρήσεις του τελευταίου τριμήνου, αφού δύο αναισθησιολόγοι έχουν παραιτηθεί πρόσφατα και ένας ακόμη θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του έτους, ενώ τουλάχιστον 5 θέσεις θα μείνουν κενές, οπότε οι αναμονές στη λίστα χειρουργείου θα εξακολουθήσουν να είναι τεράστιες. Κι όσο παραμένουν οι ελλείψεις προσωπικού, τόσο θα συνεχίζεται ο εξαναγκασμός των υπηρετούντων σε υπερεφημέρευση και μετακινήσεις, τόσο θα συνεχίζεται και η «φυγή» γιατρών από τις δημόσιες δομές υγείας.

Οι δηλώσεις του Υπουργού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα είναι κενό γράμμα, αν δεν πραγματοποιηθεί ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων (όχι με βάση τον πετσοκομμένο ξεπερασμένο οργανισμό του νοσοκομείου, αλλά με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες), αν δεν ολοκληρωθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι διορισμοί και αν δεν δοθούν κίνητρα τόσο για τους νέους υποψήφιους όσο και για τους ήδη υπηρετούντες (π.χ. γενναία αύξηση μισθών, στεγαστικό επίδομα, διπλασιασμός εκπαιδευτικής άδειας και κρατική κάλυψη εξόδων συμμετοχής σε συνέδρια, δυνατότητα μετάθεσης μετά από 2-3 χρόνια υπηρεσίας, κοκ). Αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, αν δεν στελεχωθούν πλήρως οι δημόσιες δομές υγείας, αν δεν σταματήσει η συστηματική παράταση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, αν δεν παύσουν οι μετακινήσεις μεταξύ τμημάτων και νοσοκομείων, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί, αν δεν δίνεται η δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης, αρκετές θέσεις θα αποβούν και πάλι άγονες και οι παραιτήσεις θα συνεχιστούν.

Αυτό που εισπράττουμε από το Υπουργείο είναι η “fast-track” υλοποίηση των σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ», η επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του, η περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησής του και η αύξηση των πληρωμών των ασθενών είτε στην απογευματινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό τομέα. Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν τη μετατροπή της ΠΦΥ σε φραγμό για την πρόσβαση ασθενών στα νοσοκομεία, με τη μετατροπή ακόμη και ανειδίκευτων απόφοιτων ιατρικής σε προσωπικούς γιατρούς. Νοσοκομεία αξιολογούνται ήδη (από κλιμάκια του ΟΔΙΠΥ) με κριτήριο την προσαρμογή τους στη λειτουργία με το ελάχιστο δυνατό κόστος και με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, το οποίο έχει μετατραπεί σε περιοδεύοντα θίασο. Κλινικές και νοσοκομεία του «νέου ΕΣΥ» με μειωμένη πληρότητα λόγω υποστελέχωσης θα υποχρηματοδοτούνται περαιτέρω, ενώ ως διέξοδος παρουσιάζονται οι συγχωνεύσεις κοντινών νοσοκομείων (στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νέου υγειονομικού χάρτη) και η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ.

Δεν ανεχόμαστε η υγεία να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και οι ασθενείς ως πελάτες. Δεν ανεχόμαστε να αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα ασθενών που περιμένουν μήνες ή χρόνια να εξεταστούν ή να χειρουργηθούν δωρεάν. Δεν ανεχόμαστε τα επιτεύγματα της επιστήμης να μένουν αναξιοποίητα, επειδή κριτήριο είναι το κέρδος. Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, με δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, οι οποίες θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, ικανοποιώντας καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες.

Όλοι στη 48ωρη απεργία των γιατρών ΕΣΥ στις 29 και 30 Νοέμβρη και στην παγκρήτια κινητοποίηση στις 30/11 (στις 11 πμ στην πλατεία Ελευθερίας)

Ράνια Μπέτση, γραμματέας Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Βασίλης Κούδας, μέλος ΔΣ Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ