16.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

«Άνοιγμα» Σταθάκη σε ΔΗΜΑΡ

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προχώρησε σε πρόταση προς την Κεντροαριστερά για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μετα-μνημονιακή περίοδο.

Μιλώντας το βράδυ στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ με τίτλο: «Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;» που διοργάνωσε το Πολιτικό Εργαστήριο της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι μπορεί να διαμορφωθεί μια προοδευτική συμμαχία: «Νομίζω ότι υπάρχει εύφορο έδαφος διαλόγου και διαμόρφωσης συγκλίσεων, σχετικά με τις απαντήσεις που θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω, δε, ότι ο κοινός τόπος που θα προκύψει μπορεί να εκφράζει τόσο τον ιστορικό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας όσο και εκείνον της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ήδη υπάρχει το επιτυχημένο σχετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας, ενώ στον ίδιο δρόμο προχωρά το τελευταίο διάστημα και η Ισπανία. Καθώς το 2019 θα είναι εκλογικό έτος και στην Ελλάδα, νομίζω είναι κατάλληλος ο χρόνος να ανοίξει η συζήτηση και στη χώρα μας».

Ο υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε πως «η χώρα δεν αλλάζει απλά σελίδα αλλά και κεφάλαιο. Ένα νέο κεφάλαιο που μπορούμε να το γράψουμε μαζί».

Προσδιόρισε μεταξύ άλλων τρεις τομείς πολιτικής στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο διάλογος:

  • τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι ένας διαφορετικός προοδευτικός κυβερνητικός συνασπισμός θα είχε, ενδεχομένως, μεγαλύτερο πεδίο συγκλήσεων και άρα περισσότερες παρεμβάσεις να προωθήσει, σε τομείς όπως: η θωράκιση των δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων όπως η κοινότητα LGBT, οι φυλακισμένοι, τα ΑμεΑ, οι μετανάστες κ.α., η προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες των νόμων και κανόνων που διέπουν την κοινωνική ζωή, βασικούς της θεσμούς όπως η οικογένεια, καθώς και τα όρια της σφαίρας της ιδιωτικότητας,
  • την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, με παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο (π.χ. απλή αναλογική) και όχι μόνο (π.χ. κοινωνική οικονομία, ενεργειακές κοινότητες) και
  • τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία σημείωσε: « Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη σχετική δημόσια συζήτηση και σύντομα θα γίνουν τα επόμενα βήματα, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Υπάρχουν ζητήματα επί των οποίων φαίνεται να διαμορφώνεται ευρεία συναίνεση (π.χ. νόμος περί ευθύνης υπουργών) και άλλα όπου είναι σαφής ο διαχωρισμός προόδου-συντήρησης (π.χ. σχέσεις κράτους-εκκλησίας). Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό είναι να γίνει διάλογος και να διαμορφωθούν συγκλίσεις όχι στη βάση μικροπολιτικών σχεδιασμών αλλά στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών και ιδεολογικών θεωρήσεων».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα και τις ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιούργησε και προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Δωρεά ενός περιπολικού αυτοκινήτου από το Δήμο Βιάννου στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου

Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Νικόλαου...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...