15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Άρθρο Αλ. Μαρινάκη: «Το μέλλον του Παλίγκρεμνου Πλακιά και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι υπόθεση του λαού του Ρεθύμνου και όλης της Κρήτης»

Ημερομηνία:

του Αλέκου Μαρινάκη *

Οι κινητοποιήσεις στον ΠαλίγκρεμνουΠλακιά, η μαζική συμμετοχή του λαού της Κρήτης και η μαζικότατη αγωνιστική απάντηση προς  όλες τις πολιτικές δυνάμεις κεντρικού και τοπικού κράτους, ενάντια στην επιχειρούμενη επένδυση στην περιοχή με κατασκευή ξενοδοχείου και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, αναδεικνύουν  την προσπάθεια και την πείρα που βγαίνει από τον αγώνα του λαϊκού κινήματος.

Η πρόσφατη υπερψήφιση από το περιφερειακό συμβούλιο της μελέτης για την προστασία της περιοχής, δεν ήρθε ως αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης κυβέρνησης- δήμου – περιφέρειας.  Είναι το αποτέλεσμα που έχει η επίμονη προσπάθεια του λαϊκού κινήματος ενάντια στα επενδυτικά συμφέροντα που προωθούνταν  από το αστικό κράτος με τους μηχανισμούς του, που θυσιάζουν το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συμφέροντα, που προωθούνταν από την  Κυβέρνηση της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και έχει πάει βήματα μπροστά το αντιλαϊκό – αντιπεριβαλλοντικόνομοθετικό  πλαίσιο.Που προωθούνταν, επίσης, από την περιφερειακή και τοπική διοίκηση,με διάφορους τρόπους, όπως η χρονοτριβή και η αποφυγή της ευθύνης τους. Καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει αυτή την ευθύνη.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι στις 23/05/2022 σε επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη,  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος παρουσιάστηκε ως εντολοδόχος από την πλευρά του επενδυτή και προσπάθησε να δικαιολογήσει την επένδυση, νίπτοντας τα χέρια του για την επικείμενη καταστροφή της περιοχής.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση στις 17 Μάη, η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να  εξασφαλιστεί η προστασία της περιοχής, να ανακληθεί άμεσα η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος και να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο. Τότε, η  περιφερειακή αρχή δήλωσε άγνοια του θέματος (!) προκειμένου να αποφύγει να πάρει θέση το περιφερειακό συμβούλιο για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και να συσκοτιστεί  η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης για τη σχεδιαζόμενη  παράδοση του Παλίγκρεμνου  στους επενδυτές.

Η υπερψήφιση της μελέτης για την προστασία της περιοχής είναι ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, που πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας του Παλίγκρεμνου. Στην υπόθεση αυτή, το ΚΚΕ,  οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταθέσαμε και καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό είναι το δικό μας στρατόπεδο ! Είναι και δικιά μας υπόθεση η στήριξη των αγώνων που διεξάγει ο λαός της περιοχής, μέσα από τις μαζικές του οργανώσεις, σωματεία, συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα. Και τονίζουμε πως δε χωρά κανένας εφησυχασμός, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκής αγώνας, για την προστασία της περιοχής.

Από την ιστορία του Παλίγκρεμνου, επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι και για το περιβάλλον, όπως συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, δεν υπάρχουν «σωτήρες» και λύσεις έξω από την αγωνιστική διεκδίκηση του οργανωμένου εργατικού- λαϊκού κινήματος. Λύσεις  που είναι υπέρ του λαού υπάρχουν μόνο με τη δική του σφραγίδα.

Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα άλλα αστικά κόμματα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής.  Είναι συνένοχοι για τα εγκλήματα και σε βάρος του περιβάλλοντος και σε βάρος της ποιότητας ζωής του λαού μας, της επιβίωσής του και των δικαιωμάτων του, με μόνο σκοπό την αύξηση των κερδών των ομίλων.

Εμείς ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε: Η χαμοζωή που τάζουν στον λαό μας όλοι αυτοί που μαζί ψηφίζουν πώς να τον θυσιάζουν στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων!

Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί και πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων! Με οργανωμένο αγώνα, με εστίες αντίστασης και μέτωπα πάλης σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό.Αυτό που χρειάζεται σήμερα για να ξαναγεννηθούν η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα, με το ΚΚΕ μπροστά, δυνατό.

* μέλους του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ