12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Άρθρο Δ. Ανθούση: Καμία αύξηση δημοτικών τελών-καμία μετακύληση νέων βαρών στις πλάτες των πολλών

Ημερομηνία:

Την ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και χρειάζεται …ώρες για να συνέλθει μετά την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, οι δημοτικές αρχές των αστικών κομμάτων που εκλέχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ένα νέο μπαράζ αυξήσεων σε τέλη και άλλα χαράτσια, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», αλλά και για να καλύψουν τις τρύπες από τη λειψή κρατική χρηματοδότηση.

Ανάμεσά τους υπάρχουν και δημοτικές αρχές που φρόντισαν από τα αποδυτήρια να κάνουν αυξήσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον νομό μας είναι ο δήμος Πλατανιά με μεσοσταθμική αύξηση 16% στα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας να παρθεί πίσω η αύξηση και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τον λαό, τα ανταποδοτικά εκτοξεύονται εξαιτίας του αυξημένου «τέλους ταφής», που είναι ευρωπαϊκής κοπής και καλούνται να καταβάλλουν οι δήμοι στο όνομα της «πράσινης» διαχείρισης των απορριμμάτων! Άλλο ένα παράδειγμα, δηλαδή, για το πώς τα «πράσινα» κέρδη για το κεφάλαιο γίνονται, μέσω και των δήμων, «πράσινα» χαράτσια για τον λαό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, πρόσφατα σε συνάντηση των δημάρχων του νομού Χανίων, έγινε γνωστό ότι σχεδιάζεται αύξηση των τελών σε όλους τους δήμους του νομού Χανίων έχοντας προηγηθεί σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις και στα τιμολόγια του νερού.

Δίπλα λοιπόν στον βραχνά των 6,2 δισ. ευρώ επιπλέον φόρων που καλείται να πληρώσει το 2024 με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, δίπλα στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που φορτώνουν κράτος και κεφάλαιο στις πλάτες του, ο λαός επιβαρύνεται και με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, με τις νέες (παλιές ) δημοτικές αρχές των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ να πιάνουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί τους στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, αιχμή της οποίας είναι και η φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Τα …«αναπτυξιακά» τους οράματα, που περιέγραφαν προεκλογικά και ανταγωνίζονταν για το ποιος έχει το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, παίρνουν τώρα σάρκα και οστά, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το βάρβαρο πρόσωπο της πολιτικής που συνθλίβει με κάθε τρόπο τις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα, για να στηρίζει την κερδοφορία και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό αποτυπώνεται σε όλη τη λειτουργία και τις αποφάσεις του κράτους, από τον σκληρό κυβερνητικό πυρήνα, μέχρι τις Περιφέρειες και τους δήμους. Όλα περνάν μέσα από την ζυγαριά κόστους οφέλους.

Στον αντίποδα βρίσκονται μόνο οι δημοτικές αρχές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους 6 δήμους και οι εκλεγμένοι της στα Δημοτικά συμβούλια του νομού Χανίων  και το Περιφερειακό  Συμβούλιο. Το παράδειγμα του δήμου Πάτρας, που εδώ και τρεις τετραετίες συγκρούεται και παλεύει για να διατηρεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τα δημοτικά τέλη, απαλλάσσοντας μάλιστα από αυτά μεγάλες κατηγορίες δημοτών από τα λαϊκά στρώματα, ενώ αντίστροφα επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ένα απτό δείγμα αγωνιστικής δημοτικής αρχής που δίνει μάχες για να κερδίσει ανάσες ο λαός.

Η προσπάθεια να φορτωθούν κι άλλα βάρη στον λαό, όταν η κερδοφορία των ομίλων σπάει όλα τα ρεκόρ, με τις πλάτες και των δημοτικών αρχών, πρέπει να βρει απέναντι τους εργαζόμενους, αγρότες , εβε  και τα λαϊκά στρώματα.

Να απαιτήσουν: Καμία αύξηση, – μείωση των δημοτικών τελών,  – να επιβαρυνθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους για την αναβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες πολλών και όχι τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, όπου θα κατευθυνθούν και οι αυξημένοι πόροι από τη φοροαφαίμαξη με τα δημοτικά τέλη.

 

* Άρθρο του Δημήτρη Ανθούση, μέλους του γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ & Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ