Άρθρο Κ. Χαρτζουλάκη: Αντί να αναβαθμίσουν το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας στην Κίσαμο, το έκλεισαν!

Κανένα σχόλιο

του Κωνσταντίνου Χαρτζουλάκη *

Μετά από πάνω από 60 χρόνια στήριξης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής η Περιφέρεια Κρήτης έκλεισε τελικά το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας στην Κίσαμο. Σε μια περιοχή που ο αγροτικός τομέας είναι ο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας και έχει σήμερα πάνω από 2000 στρέμματα θερμοκήπια και παράγει πάνω από 8.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο με σχόλιο από το Μάιο του 2021.

Την κρίσιμη περίοδο μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής για ποιοτικά προϊόντα και οι αγρότες χρειάζονται τεχνική στήριξη, η Περιφέρεια Κρήτης αντί να αναβαθμίζει τα Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας, όπως γίνεται σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες (Ισραήλ, Ιταλία, Πορτογαλία, κλπ) τα κλείνει. Και το υποκριτικό είναι ότι οι υπεύθυνοι για το κλείσιμο μιλούν για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, υψηλή προστιθέμενη αξία που πρέπει να αποκτήσουν, μετασχηματισμό της παραγωγής στο νησί σε βιολογική και πολλά άλλα. Αυτά δεν γίνονται με ωραία και εντυπωσιακά λόγια. Απαιτούν τεχνική στήριξη, συνεχή επιμόρφωση και επιδεικτικούς αγρούς.

"Sponsored links"

Και είναι λυπηρό που κανένας θεσμικός φορέας (Τοπική Αυτοδιοίκηση, βουλευτές, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, οργανώσεις αγροτών, κλπ.) δεν αντιδρούν. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της τεχνικής στήριξης των αγροτών (μόνο το 8% των αγροτών απευθύνονται σήμερα στα ΓΑΟ από το 87% το 1982), μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα λόγω υπερ-χρήσης των συντελεστών παραγωγής (αγροχημικά, νερό, κλπ).

 

* πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, γεωπόνος – ερευνητής

 

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live