15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Άρθρο Μ. Βλαζάκη: Οι 5 δυσοίωνες συνθήκες που φέρνει ο νέος νόμος για τα μουσεία

Ημερομηνία:

Της Μαρίας Βλαζάκη *

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την κυβερνητική πλειοψηφία που μετατρέπει τα 5 Μεγάλα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ είμαστε αντιμέτωποι στις εξής δυσοίωνες συνθήκες:

1.Η διαχείριση του σημαντικότερου τμήματος του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδας που στεγάζεται σε αυτά τα 5 μουσεία περιέρχεται στα χέρια αρεστών και «αρίστων» της εκάστοτε κυβέρνησης, χωρίς εξειδικευμένα προσόντα. Η φροντίδα και προστασία αυτών των μοναδικών πολιτιστικών αγαθών δεν θα υπάγονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά στον εκάστοτε υπουργό, ο οποίος θα ανεβοκατεβάζει την διοίκηση ενός μουσείου, απαιτώντας συγκεκριμένες συνεργασίες και εκδουλεύσεις.

2.Με το ξερίζωμα των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή από τον στενό πυρήνα του κράτους, χάνεται η ενιαία μουσειακή πολιτική της χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία και σωστή ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γίνεται εγκληματική άλωση του ευαίσθητου τομέα των αρχαιοτήτων, που αποτελούν την ίδια την ταυτότητά μας και που χρειάζονται ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς και ενιαία πολιτική, διότι κάθε λανθασμένη κίνηση ή παραπάτημα μπορεί να τις καταστρέψει αμέσως ή και εμμέσως, γελοιοποιώντας τις και ταυτόχρονα γελοιοποιώντας την ίδια την χώρα.

3.Οι αρχαιότητες των συγκεκριμένων 5 Μουσείων θα μπορούν να δανείζονται για 50 χρόνια σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού. Δηλαδή, δύο γενιές Ελλήνων δεν θα έχουν την δυνατότητα να δουν τα έργα των προγόνων τους στον τόπο των προγόνων τους και ό,τι άλλο αυτή η εξορία συνεπάγεται, καθώς θα συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες που θα επικρατούν παγκοσμίως. Και ακόμη χειρότερα, θα δημιουργούνται παραρτήματα των 5 Μουσείων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα εξαγωγή αρχαιοτήτων μονίμως. Όμως, τα ελληνικά μουσεία στεγάζουν τέχνεργα που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την γη μας, που χαρακτηρίζουν εμάς τους ίδιους και είναι λανθασμένη η σύγκρισή τους με μεγάλα μουσεία του εξωτερικού που στηρίζονται σε θησαυρούς άλλων χωρών.

4.Στον χορό της εμπορευματοποίησης της υγείας, της παιδείας και του περιβάλλοντος από την παρούσα κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να λείψει ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά. Η ύπαρξή μας ως Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως κοινό εμπόρευμα στα χέρια τυχοδιωκτών. Και είναι μόνο η αρχή. Σειρά θα έχουν οι αρχαιολογικοί χώροι και άλλα μουσεία. Οι «πεινασμένοι» αρεστοί και άριστοι που περιμένουν είναι αρκετοί……

5.Για όλα τα παραπάνω και για άλλα ακόμη που σχετίζονται με την οικονομική υποβάθμιση, την θολή υπηρεσιακή κατάσταση και την κατάργηση του σημερινού υψηλού κοινωνικού έργου που παρέχουν δωρεάν τα μουσεία αυτά, έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι εργαζόμενοι και τους συμπαραστέκονται φορείς και πολίτες. Οι στάσεις εργασίας και η καθολική απεργία, οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από τα Επτάνησα μέχρι την Ρόδο, αυτό δηλώνουν.

Μόνη ελπίδα, να αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές μια κυβέρνηση που με προοδευτική, κρατική μουσειακή πολιτική θα ανατρέψει τις κατάπτυστες συμφωνίες και νομοθετικές ρυθμίσεις. Εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ήδη δήλωσε ότι ως κυβέρνηση θα τις καταργήσει.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται σταθερά και ακούραστα με χίλιους δυο τρόπους. Ο παλμός και το πείσμα ανθρώπων ορκισμένων και ταγμένων στην προστασία της κληρονομιάς μας, πείθει. Ο ταυτόχρονος αγώνας των καλλιτεχνών για απόσυρση του σχετικού προεδρικού διατάγματος ενθαρρύνει. Ήρθε η ώρα να παταχθεί το κακό με αγώνες καλούς.

* Η Μ. Βλαζάκη είναι Δρ Αρχαιολόγος πρώην ΓΓ του Υπ. Πολιτισμού

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ