12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Άρθρο – παρέμβαση Τ. Βάμβουκα: Πέντε χρόνια απραξίας της δημοτικής αρχής για την σχολική στέγη, είναι πολλά…

Ημερομηνία:

Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις για το θέμα της έλλειψης σχολικής στέγης στα Χανιά, με αφορμή την παντελή απουσία πρόνοιας κτηριακών υποδομών, για την λειτουργία Πειραματικού Λυκείου, την αρμοδιότητα των οποίων έχει ο Δήμος Χανίων. Χωρίς καμία δικαιολογία, αγνοήθηκε το προφανές γεγονός ότι το 2024 οι απόφοιτοι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου θα πρέπει να φοιτήσουν στο λύκειο και απ’ ότι φαίνεται τελικά κάποιοι… αποφάσισαν να τους αφήσουν μετεξεταστέους.

Από το 2014, ως διοίκηση του δήμου, εντοπίσαμε ως κρίσιμο πρόβλημα αυτό της σχολικής στέγης, καθώς έως τότε δεν είχε προγραμματιστεί η κατασκευή κανενός νέου σχολικού κτιρίου. Μετά από προετοιμασία, επιμονή και αγώνα τεσσάρων ετών, καταφέραμε να εγκριθεί από την τότε κυβέρνηση, αυτό που εθεωρείτο ακατόρθωτο, η δημιουργία 8 νέων σχολικών μονάδων στον δήμο Χανίων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και προϋπολογισμό 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς, η παρούσα δημοτική αρχή που μας διαδέχτηκε, δεν κατάφερε 5 χρόνια μετά να έχει ξεκινήσει το έργο, παρά τις διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς μας έδινε. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019 είχε στα χέρια της τους πρώτους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις τέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν στην προβλεπόμενη διαδικασία για την κατασκευή των σχολείων. Με ελαστικούς όρους η κατασκευή τους, μαζί με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια και τώρα να βρισκόταν κοντά στην φάση της ολοκλήρωσης.

Η υλοποίηση κατασκευής των νέων σχολικών μονάδων με την μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), θα μας δώσει 8 νέα σχολεία μαζεμένα, για τα οποία σύμφωνα με τους έως τώρα ρυθμούς κατασκευής νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά, θα χρειαζόμασταν περίπου 80 (!) χρόνια για να τα αποκτήσουμε. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η μέθοδος κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ, αλλά οι μέχρι σήμερα ελλιπείς χειρισμοί της δημοτικής αρχής.

Η ολιγωρία της, έχει αναδειχθεί από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων τη μέχρι πρότινος αρμόδια υφυπουργό κα Δόμνα Μιχαηλίδου και τον τ. βουλευτή κ. Βασίλη Διγαλάκη, που πρωτοστάτησε στην εξεύρεση λύσης. Και μην μας επαναλάβει η Δημοτική Αρχή δικαιολογίες με μετάθεση ευθυνών, διότι χρειάστηκαν 5 μήνες για να δώσει μια αόριστη απάντηση  στην πρόταση λειτουργίας του Πειραματικού Λυκείου στο κτήριο της πρώην εκκλησιαστικής σχολής στον Άγιο Ματθαίο. Δεν αποτελεί, επίσης, δικαιολογία το κόστος ανακατασκευής του παραπάνω κτιρίου, καθώς αυτό το είχε αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το υπουργείο, μετά και την σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης.

Αυτή η δημοτική αρχή όμως, έχει μάθει στα έτοιμα και όταν έρχονται τα δύσκολα, προχωράει σε μπαλώματα και δικαιολογίες για να καλύψει την ολιγωρία της, και έτσι φτάσαμε να υποστηρίζονται λύσεις όπως η λειτουργία του Πειραματικού σε άλλα λύκεια που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα και προχειρότητες με το στρίμωγμα στο υφιστάμενο Πειραματικό Γυμνάσιο. Δυστυχώς εδώ που έχουμε φθάσει καμία λύση από τις μέχρι τώρα προτεινόμενες, δεν φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη.

Η απρονοησία πληρώνεται και θύματά της, δυστυχώς, είναι οι μαθητές των Χανίων. Αποδεικνύεται ότι ο σωστός προγραμματισμός του έργου μιας δημοτικής αρχής, είναι βαρύτερο καθήκον από τον προγραμματισμό μιας ακόμα ριπής πυροτεχνημάτων. Οι δήμοι, όμως, είναι πρωτίστως μηχανισμοί βελτίωσης της ζωής των πολιτών και πρέπει να προνοούν έγκαιρα για τα  αναγκαία  έργα και όχι απλώς να τηρούν με ευλάβεια ένα ετήσιο πρόγραμμα εορτών και εκδηλώσεων, κάτι για το οποίο κανείς δεν τους μέμφεται.

Τάσος Βάμβουκας

τ. Δήμαρχος Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ