13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Έβρος: Με τη συνεργασία της Τουρκίας η απομάκρυνση των περισσότερων μεταναστών από τη νησίδα

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, δήλωσε σήμερα από τον Έβρο πως με τη συνεργασία των τουρκικών Αρχών απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους μετανάστες από τη νησίδα.

«Θεωρώ ότι είναι κυκλώματα μεταναστών, οι οποίοι -όπως καταλαβαίνετε- επωφελούνται οικονομικά. Είναι μια περίοδος που είναι χαμηλή η στάθμη του ποταμού Έβρου, είναι η φυσική βλάστηση τέτοια, η οποία ευνοεί φαινόμενα προσπάθειας να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια», επισήμανε αρχικά για το περιστατικό.

«Υπήρχε συνεργασία με την τουρκική πλευρά και φυσικά τους θέτουμε ό,τι προβλήματα υπάρχουν και τα αντιμετωπίζουμε από κοινού, ώστε αυτά τα θέματα να επιλύονται μέσα από την καλή συνεργασία των δύο πλευρών… Οι νησίδες είναι κάτι ιδιαίτερο. Πολλές φορές κάποιες περιπτώσεις θέλουν και ειδική επιχειρησιακή αντιμετώπιση. Λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, εξετάζουμε πάντα αν είναι στην ελληνική ή την τουρκική επικράτεια και τηρούμε αυτούς τους κανόνες. Πάντα με ασφάλεια γι’ αυτούς που είναι εκεί γιατί σεβόμαστε και την αξία του ανθρώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαλούσης, συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη περίοδος βοηθάει σ’ αυτή την επικοινωνία και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων στη μεθόριο γραμμή, στη βάση της καλής συνεργασίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσπάθειας παράνομης εισόδου στη χώρα αντίστοιχης με την επιχειρούμενη στις Καστανιές το 2020, απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2020. Δεν πρέπει να τα συνδέουμε είναι κάτι διαφορετικό. Θα έλεγα, συνολικά, αν το συγκρίνουμε και με το 2022, την προηγούμενη χρονιά, είναι η ίδια κατάσταση γιατί παρακολουθούμε και στατιστικά αλλά δεν υπάρχει κάτι. Απλώς είχαμε δύο συμβάντα που πήραν μία δημοσιότητα και καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον. Πήραμε πολλά μέτρα τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα ξαναζήσουμε το 2020».

Να σημειωθεί πως την Τρίτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη, με τον νεό υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όπου συζητήθηκε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνομιλία διατυπώθηκε η θέληση από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών για να υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να ελεγχθούν οι ροές των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μετά τη συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ, εστάλη από την τουρκική πλευρά ένα ενημερωτικό σημείωμα με τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Άγκυρα για το θέμα αυτό.

Επίσης, ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ελληνικές δυνάμεις διαπίστωσαν ότι τουρκικές βάρκες προσέγγισαν την επίμαχη νησίδα με τούρκους στρατιωτικούς που κρατούσαν ντουντούκες να καλούν τους παράνομους μετανάστες να επιβιβαστούν σε αυτές.

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Λαλούσης -κατά την επίσκεψή του στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Ισαάκιο Διδυμότειχου- επανέλαβε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...