28.8 C
Chania
Friday, July 19, 2024

Έκαναν φορολογική δήλωση και τώρα τους ζητούν να την ξανακάνουν γιατί ο ΕΦΚΑ έστειλε λάθος στοιχεία

Ημερομηνία:

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί γύρω από την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, και αυτό διότι η ΑΑΔΕ καλεί 6 στους 10 να υποβάλλουν εκ νέου δήλωση (τροποποιητική) εξαιτίας αλλαγών στα εισοδηματικά τους δεδομένα.

Τις τελευταίες ημέρες φτάνουν κατά ριπάς emails από την ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους, σύμφωνα με τα οποία τους ζητείται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς ενώ είχαν καταθέσει την αρχική φορολογική τους δήλωση στην πλατφόρμα, περιήλθαν στη διάθεση της Αρχής νέα δεδομένα από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι ο ΕΦΚΑ απέστειλε νέα στοιχεία για αποδοχές και συνεπώς οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 26 Ιουλίου 2024 χωρίς πρόστιμο. Οι εκτιμήσεις των λογιστών αναφέρουν ότι για περίπου 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις απαιτείται υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, οι περισσότεροι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα οδηγηθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι φορολογούμενοι μάλλον αποδέχονται τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς μόλις 83 ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμαρτών εισοδημάτων, έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση αμφισβήτησης του φόρου, αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους που επίσης προβλέπονται στον νόμο, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τη γέννα ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη συνολικά ή μερικά την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματος τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, και άλλους λόγους ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι φορολογούμενοι που πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν από την αρχή τη δήλωσή τους, αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσουν τα σημεία της δήλωσης στα οποία έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.

Αυξημένος ο φόρος κατά 20,5%

Ο έξτρα φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι αυξημένος κατά 20,5% σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση 4,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το 30,97% των φορολογουμένων, δηλαδή 1.396.829 δηλώσεις, το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι). Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.376 ευρώ.
  • Για το 21,09% ή 951.215 φορολογικές δηλώσεις προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 300 ευρώ.
  • Το 47,94% των φορολογουμένων ή για 2.161.221 δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό «μπλακ άουτ»: Πώς μια αποτυχημένη αναβάθμιση προκάλεσε παγκόσμιο χάος – Πότε θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση

Δεκάδες συστήματα υπολογιστών αεροδρομίων, τραπεζών, ακόμα και συστημάτων υγείας...

Προς τον Δήμο Χανίων: Απάνθρωπο να εργάζονται οι σκουπιδιάρηδες στο καταμεσήμερο

Δεν ξέρουμε ποιοι κανονίζουν τα ωράρια των εργαζόμενων στον...

Στον Αλικιανό και φέτος τα Ερευνητικά εργαστήρια Periplus

Μετά την περυσινή επιτυχία των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus,...

Δουλειές με… φούντες ξανά στον Μυλοπόταμο

Συνολικά 7 μικρές χασισοφυτείες, με περίπου 200 δενδρύλλια κάνναβης συνολικά,...