15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Έκλεισε η διαπραγμάτευση: Aπό τις 15 Φεβρουαρίου όλα τα επιχειρηματικά δάμεια σε distress funds

Ημερομηνία:

«Είστε ικανοποιημένος από τη συμφωνία;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Γιώργο Σταθάκη μόλις τελείωσε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Πολύ» τους απάντησε χωρίς να κομπιάσει ούτε στιγμή. Κι ας είχε ανακοινώσει δύο λεπτά πριν ότι η κυβέρνηση επέτρεψε την επέλαση των επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα μπορούν άμεσα να αναλαμβάνουν και στεγαστικά δάνεια.

Όπως εξήγησαν Σταθάκης και Τσακαλώτος στην πρώτη φάση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τα distress funds (τα κεφάλαια που ονομάτιζαν κάποτε «κοράκια» στον ΣΥΡΙΖΑ) θα έχουν το άμεσο δικαίωμα να αγοράζουν και τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τα στεγαστικά εκείνα που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Όσο για τα υπόλοιπα, θα τύχουν μεν προστασίας, αλλά μόνο για 64 ημέρες. Δηλαδή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Τι θα γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου; Πολύ απλά η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο πλαίσιο, το οποίο θα αφορά και τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας (άρα όλα τα στεγαστικά) και τα καταναλωτικά (δηλαδή τις κάρτες) αλλά και τα επιχειρηματικά των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ακολουθώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτω από αυτή την κατηγοριοποίηση, ως μεσαία θεωρείται μία επιχείρηση που έχει τζίρο 50 εκατομμύρια και 250 υπαλλήλους, ενώ μικρή εκείνη που έχει έως 10 εκατομμύρια τζίρο και 100 υπαλλήλους. Δηλαδή με απλά λόγια, τα δάνεια όλης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, από τα μέσα Φεβρουαρίου θα μπορούν να εκποιηθούν σε ένα κεφάλαιο του εξωτερικού.

Για άλλη μία φορά λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα. Ξεκίνησε από μία μαξιμαλιστική θέση που είχε ως στόχο να επιτρέψει την εκποίηση μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων άνω του ενός εκατομμυρίων και μάλιστα την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ο Γιώργος Σταθάκης είχε πει ότι τα στεγαστικά δάνεια και εκείνα των Μικρομεσαίων, όχι μόνο δεν θα συζητηθούν το 2016 κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, αλλά δεν θα συζητηθούν ποτέ! Από την άλλη οι δανειστές απαιτούσαν να ανοίξει η αγορά δανείων για όλα τα δάνεια με εξαίρεση εκείνα που σχετίζονται με πρώτη κατοικία. Κοντολογίς λοιπόν, με μία μικρή καθυστέρηση δύο μηνών και κάτι ημερών, η τρόικα κέρδισε τα πάντα καθώς η ελληνική πλευρά συμφώνησε η όλη υπόθεση των κόκκινων δανείων να πάρει απλά μία μικρή αναβολή.

Όσον αφορά στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε ότι θα πάρει μορφή υπερταμείου και κάτω από την ομπρέλα του θα βρεθούν και το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργώντας το καθένα στην ειδικότητά του. Οικονομικός στόχος δεν τέθηκε ακόμη (αν και πληροφορίες τον όριζαν στα 50 δισ.) καθώς όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η στρατηγική έκθεση δεν μιλά για αριθμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως το νέο ταμείο θα έχει υπό τον έλεγχό του τις προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων που θα γίνονται στα ακίνητα του δημοσίου, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες κλπ.

Την ίδια στιγμή, όπως φάνηκε από την πορεία των διαπραγματεύσεων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν ήταν τελικά αγκάθι, κάτι που είχε παρουσιάσει στην αρχή η κυβέρνηση. Τα πάντα ήταν προαποφασισμένα και μάλιστα το τελικό σχέδιο που έγινε δεκτό από την τρόικα (σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της ΔΕΗ) είχε ήδη γίνει δεκτό παμψηφεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ενώ με το σχέδιο είχε συμφωνήσει μέχρι και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Από αυτό το γεγονός και μόνο γίνεται σαφές ότι τελικά η κυβέρνηση εμφάνισε τον ΑΔΜΗΕ ως δύσκολο ζήτημα των διαπραγματεύσεων θέλοντας έτσι να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από άλλα πιο ακανθώδη προβλήματα από τα 13 προαπαιτούμενα.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα έρθει σήμερα στη Βουλή και την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί, ενώ την Τετάρτη θα έχει τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι καλύφθηκαν και τα 13 προαπαιτούμενα ώστε η χώρα μας να πάρει την υποδόση του ενός δισ. Κι έτσι, ενώ και αυτή (η τρίτη κατά σειρά) διαπραγμάτευση στέφθηκε με «επιτυχία» τα δύσκολα έχουν πάει τώρα για την πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου, καθώς εκεί έχουν μεταφερθεί, το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το φορολογικό, αλλά και οι ουρές που έμειναν στη χθεσινή διαπραγμάτευση στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Τα υπόλοιπα μέτρα της λίστας

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα περιλαμβάνει επίσης:

1) Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει προτάσεις με τους βασικούς άξονες για την θεσμοθέτηση της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων

Υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και την καταπολέμηση της αλυσιδωτής απάτης (τύπου carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και την μείωση των τιμών των διαγνώσεων από ιδιώτες γιατρούς.

4) Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ

Τελικές αποφάσεις και συμφωνία για τη διδικασία επιλογής της διοίκησης του Ταμείου, για τις αμοιβές των μελών τη Επιτροπής Επιλογής και για την ολοκλήρωση των διορισμών έως τα τέλη Δεκεμβρίου

5) Την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

Υιοθέτηση παράγωγης νομοθεσίας για το σύστημα οικονομικής βοήθειας των αδύναμων νοικοκυριών ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές υπό των νόμο για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών και έκδοση απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα κριτήρια που θα καθορίζουν την μέγιστη ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Κατάθεση, επίσης του σχεδίου για την δημιουργία περιουσιολογίου εως το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6) Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ

Υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεις από την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.

7) Αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

Έκδοση υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της ενδο-υπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

8) Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία

Εφαρμογή του νόμου 4314/2014 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και σχέδιο δράσης για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα – τους αυτοκινητόδρομους, το μετρό, τα σχέδια για τα λύματα και τα στερεά απόβλητα.

9) Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

Κατάθεση από την κυβέρνηση προτάσεων για τη βελτίωση του νόμου 4269 για την χωροταξία και συμφωνία επί προεδρικού διατάγματος για τον ορισμό των δασικών περιοχών.

10) Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Νομοθέτηση ενιαίου συστήματος αμοιβών για τον δημόσιο, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και δέσμευση για συνέχιση του κανονισμού για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο και το 2016. Το νέο μισθολόγιο, δεν θα προβλέπει μειώσεις για κανέναν. Θα προβλέπει ωστόσο διαφορετικές ταχύτητες αναπροσαρμογής των μισθών που σημαίνει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη θα έχουν ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη από τα μεσαία.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ