Την σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου της ΝΔ σχεδιάζει να ανακοινώσει ο Α. Σαμαράς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs.gr. H ανακοίνωση ίσως γίνει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και ο στόχος είναι η διατήρηση του κ. Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, καθώς ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αποχωρήσει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η σύγκληση του εκτάκτου Συνεδρίου θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Σαμαρά, καθώς να απορροφηθούν οι αναμενόμενες κριτικές προς την ηγεσία του κόμματος, αφού θα ενταχθούν αυτόματα στα πλαίσια του συνεδριακού διαλόγου. Και συγχρόνως οι αποφάσεις για την πορεία της ΝΔ και την ηγεσία της θα ληφθούν από το σώμα που ελέγχεται από τον κ. Σαμαρά. Παρ ‘οτι μέσω των ψηφοδελτίων έγιναν προσπάθειες ελέγχου των βουλευτών που θα την απαρτίζουν, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη την σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που σε κάθε περίπτωση θεωρείται λιγότερο ελεγχόμενη και επιρρεπής στις απόψεις των βαρόνων, υποψήφιων διαδόχων του κ. Σαμαρά.
Δύο είναι οι άγνωστοι , αυτήν την στιγμή. παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις του απερχόμενου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρωθυπουργού. Ο πρώτος είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την αυτοδυναμία. Αν ο Α. Τσίπρας δεν καταφέρει τον κύριο στόχο που έχει θέσει τις τελευταίες μέρες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα παίξει δυνατά το χαρτί της «αριστερής παρένθεσης». Στις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs, έχει σχηματιστεί η πεποίθηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ» και θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, με αποτέλεσμα να έρθει αμέσως σε σύγκρουση με τους δανειστές. Επομένως η όποια ασταθής κυβέρνηση συνεργασίας έχει σχηματιστεί θα καταρρεύσει και η υπό τον κ. Σαμαρά ΝΔ θα διεκδικήσει ξανά την εξουσία.
Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοδυναμία το σενάριο της αριστερής παρένθεσης δεν θα εγκαταλειφθεί, αλλά η «παρένθεση» μπορεί να κρατήσει περισσότερο χρόνο, ενώ συγχρόνως η ΝΔ θα έχει υποστεί μεγαλύτερη πολιτική ήττα.
Ο δεύτερος άγνωστος παράγοντας που θα επηρεάσει την τακτική του επιτελείου Σαμαρά είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως το τελικό ποσοστό της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ένα ποσοστό κοντά 29% είναι διαχειρίσιμο, όταν η ΝΔ είχε κερδίσει το 29,66% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και εφάρμοσε αμέσως μετά σκληρές πολιτικές λιτότητας. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν αν το ποσοστό της ΝΔ είναι αρκετά χαμηλότερο, οπότε θα έχει μεγαλώσει και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, οι «δελφίνοι» θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να κινηθούν εναντίον του κ. Σαμαρά, ορισμένοι από τους οποίους, όπως ο Β. Μειμαράκης, η Ν.Μπακογιάννη αλλά και ο Κ. Μητστοτάκης φρόντισαν ήδη να πάρουν αποστάσεις από την προεκλογική τακτική της ΝΔ.
Αποτελεί παράδοση στην ΝΔ οι πρόεδροι της να παραιτούνται μετά από εκλογική ήττα, αλλά ο κ. Σαμαράς δηλώνει «σκληρό καρύδι» που θα σπάσει την παράδοση. Η ΝΔ έχει σημειώσει τα χαμηλότερα ποσοστά της επί κ. Σαμαρά στις ευρωεκλογές του 2014(22,72%) και στις βουλευτικές τον Μάιο του 2012 (18,55%). Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του Κ. Καραμανλή που εξακολουθεί να επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος του αλλά και στην στάση που θα κρατήσουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες. Οι τελευταίοι πιθανότατα θα περιμένουν να δουν τις κινήσεις Τσίπρα, πριν ευνοήσουν την αποχώρηση Σαμαρά και τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, που αναπόφευκτα θα οδηγούσαν την ΝΔ σε εσωστρέφεια.