Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, χωρίς την ενημέρωση των φοιτητών και των Φοιτητικών Συλλόγων. Σύμφωνα με την Ενωτική Πρωτοβουλία, αυτή η πρακτική αποκλεισμού των φοιτητών από τις αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους συνιστά αντιδημοκρατική τακτική, καθώς η Σύγκλητος συνεχίζει να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, αγνοώντας τα αιτήματά τους.
Φοιτητές προ των πυλών της διαγραφής
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος έθεσε με έμφαση το ζήτημα των ορίων φοίτησης, καθώς εκατοντάδες φοιτητές των τετραετών σχολών κινδυνεύουν να διαγραφούν μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των γραμματειών, το 35%-40% των φοιτητών του Ιδρύματος βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διαγραφή, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την υπόσταση του Πολυτεχνείου Κρήτης ως περιφερειακού ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Παράλληλα, επισημάνθηκε πως το ίδρυμα ήδη πλήττεται από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία οδηγεί κάθε χρόνο στην απομάκρυνση περίπου 20% των εισακτέων. Παρά τις σοβαρές αυτές συνέπειες, ο Πρύτανης Γιώργος Ζερβάκης αρνήθηκε να εντάξει το ζήτημα των διαγραφών στην ημερήσια διάταξη, προκαλώντας την οργή των φοιτητών.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία καταγγέλλει πως η στάση της Συγκλήτου και η μη τοποθέτησή της ενάντια στις διαγραφές ουσιαστικά εξυπηρετούν τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, όπως τονίζεται, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία παραρτήματος ιδιωτικού κολλεγίου στα Χανιά με την υπογραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή του νόμου περί ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Την ίδια ημέρα, ήταν προγραμματισμένη και η Γενική Συνέλευση Σχολής (ΓΣΣ) του Τμήματος ΗΜΜΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης χωρίς ενημέρωση των φοιτητών. Η Ενωτική Πρωτοβουλία καταγγέλλει πως η διοίκηση της σχολής, υπό τον Κοσμήτορα Γιώργο Καρυστινό, εφαρμόζει πιστά την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκοντας την απομάκρυνση των φοιτητών από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Στη συνεδρίαση τέθηκε προς συζήτηση η επιβολή προθεσμίας (deadline) στις διπλωματικές εργασίες, παρά το γεγονός ότι οι αυξημένες απαιτήσεις των καθηγητών συχνά οδηγούν τους φοιτητές να ασχολούνται με αυτές για διάστημα έως και δύο ετών. Σύμφωνα με τους φοιτητές, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχρεωτική αλλαγή θέματος για όσους δεν ολοκληρώνουν την εργασία τους έγκαιρα, πετώντας έτσι κόπο και δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου.
Οι φοιτητές κατήγγειλαν πως ο Κοσμήτορας Καρυστινός όχι μόνο αρνείται να δώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις των διαγραφών στη σχολή, αλλά έχει ήδη δηλώσει δημόσια πως θα εφαρμόσει τον νόμο, προχωρώντας κανονικά στις διαγραφές φοιτητών.
Απαγόρευση φοιτητικών εκδηλώσεων – Νέες αντιδράσεις
Τέλος, ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος έθεσε στη Σύγκλητο και το θέμα της απαγόρευσης των φοιτητικών πάρτι, απαιτώντας να ανακληθεί η απόφαση. Οι φοιτητές κάνουν λόγο για στοχευμένη προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης στα πανεπιστήμια, αμφισβητώντας το αφήγημα ότι τα ιδρύματα πρέπει να λειτουργούν ως χώροι αποκλειστικά ακαδημαϊκής δραστηριότητας.
Η κόντρα ανάμεσα στη φοιτητική κοινότητα και τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης φαίνεται να κλιμακώνεται, με τους φοιτητές να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις διαγραφές και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που, όπως υποστηρίζουν, απειλούν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.