Έντονες αντιδράσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο για τα αιολικά πάρκα της EDF στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη η γαλλική EdF μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Το έργο έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής είχε υποβληθεί το 2002) ενώ την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη η περιβαλλοντική μελέτη. Όμως, ήδη, από την πρώτη ώρα γνωστοποίησης της εξέλιξης οι αντιδράσεις είναι έντονες.

Έντονες οι αντιδράσεις σε όλη την Κρήτη

"Sponsored links"

Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπρόσωπο της κίνησης στο Αποπηγάδι μας είπε ότι ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση 170 σύλλογοι και φορείς σε όλη την Κρήτη για να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ενώ σύντομα θα εκφραστούν και μέσω κειμένου που θα δώσουν στη δημοσιότητα.

Έντονες οι αντιδράσεις και στο Ρέθυμνο. Όπως μας είπαν, ήδη υπάρχει κινητικότητα, ειδικά στην επαρχία Αγίου Βασιλείου όπου είναι και ο πρώτος δήμος σε αριθμό ανεμογεννήτριων.

Ο κόσμος έχει ενημερωθεί, έχουν γίνει συνελεύσεις στα χωριά και έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, μας είπαν χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Δήμαρχος της περιοχής έχει πει πολλές φορές ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις ενώ οι κάτοικοι έχουν αναρτήσει πανό στα σημεία. Το κλίμα πάντως που υπάρχει είναι ότι δε θα υποχωρήσουν γιατί για κάτοικους συγκεκριμένων χωριών το ζήτημα είναι βαθιά ζωτικό.

Οι κρίσιμες όμως αποφάσεις αναμένεται να παρθούν την Παρασκευή σε κεντρική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε χωριό της επαρχίας του Αγίου Βασιλείου.

Να σημειώσουμε επίσης ότι όσοι τάσσονται απέναντι στη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Κρήτη αμφισβητούν έντονα και τη μείωση στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας ενώ τονίζουν ότι η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι μέσω τέτοιων επενδύσεων μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η EDF έχουν καρπωθεί τα νερά των περιοχών με καταστροφικές συνέπειες για τους τοπικούς πληθυσμούς.

Που θα κατασκευαστούν τα αιολικά πάρκα

Υπενθυμίζουμε ότι το Υδροηλεκτρικό – Αντλητικό σύστημα θα κατασκευαστεί στη θέση «Κουτράλια – Ανω Λιμνιά» στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και θα περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα.

Τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο Δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).

"Sponsored links"

Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προβλέπει ότι οι υδροληψίες για την πλήρωση της κάτω δεξαμενής θα γίνουν από υφιστάμενες γεωτρήσεις καθώς και από τις εκροές της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Μαλίων, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις