23.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Έντονη αντίδραση ΕΛΜΕ Χανίων για τις μεταστεγάσεις σχολείων και το campus επαγγελματικής εκπαίδευσης

Ημερομηνία:

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 27/5/2024 βρέθηκαν οι προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων, με έμφαση στη “μεταφορά” του ΓΕΛ Ακρωτηρίου στο κτήριο του Μουσικού Σχολείου.

Το ΔΣ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην εν λόγω απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και αγνοεί τις δραματικές διαφορές σε αριθμό μαθητών και χωρητικότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων σχολείων.

Επιπλέον, η μετακίνηση του ΓΕΛ Ακρωτηρίου σε άλλη περιοχή θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους μαθητές και τις οικογένειές τους με χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις, στερώντας παράλληλα από την αναπτυσσόμενη περιοχή το δικαίωμα σε σχολεία όλων των βαθμίδων.

Βάσει των ανωτέρω, το ΔΣ αποφάσισε:

  • Επικοινωνία και συντονισμός δράσεων με τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων των επηρεαζόμενων σχολείων.
  • Διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Χανίων την Παρασκευή 1:30μμ με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
  • Συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα σχολικής στέγης στο Δήμο Χανίων.
  • Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για το ζήτημα.
  • Ενημέρωση εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ για τον νέο χάρτη Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  • Έκδοση αναλυτικής ανακοίνωσης για το ζήτημα.

Συνολικά, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων προβάλλει σθεναρή αντίσταση στις προτεινόμενες αλλαγές, τονίζοντας τις αρνητικές τους επιπτώσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 27/5/2024 ειπώθηκαν τα εξής αναφορικά με Campus και μεταβολές σχολικών μονάδων:

Συζητήθηκε η διάθεση του προϊσταμένου να προβεί σε ανακατάταξη των σχολικών μονάδων και συγκεκριμένα να «μεταφέρει» το ΓΕΛ Ακρωτηρίου στο κτήριο του Μουσικού Σχολείου, το οποίο με τη σειρά του θα μεταφερθεί στο κτήριο του 1ου ΕΠΑΛ και το οποίο με τη σειρά του θα «αντικαταστήσει» το ΓΕΛ Ακρωτηρίου. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε ομόφωνα ότι μια τέτοια απόφαση είναι ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών .Η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη πρακτικά μια και τα εν λόγω σχολεία διαφέρουν δραματικά ως προς τον αριθμό των μαθητών τους αλλά ως προς αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσουν (πχ το ΓΕΛ Ακρωτηρίου προβλέπεται ότι θα έχει την επόμενη χρονιά περίπου 400 με 450 μαθητές ενώ το κτήριο του Μουσικού Σχολείου μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 220 με 250). Από την άλλη, δεν υπάρχει πιο αντιπαιδαγωγική πρακτική από το να στερείς από μια ολόκληρη περιοχή, που αναπτύσσεται μάλιστα ταχύτατα, το δικαίωμα να έχει σχολεία όλων των βαθμίδων  ώστε να καλύπτονται οι παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών, εξαναγκάζοντας τους μαθητές σε χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις σε ένα οδικό δίκτυο που ειδικά τις πρωινές ώρες αιχμής είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Εφ’ όσον και εάν υπάρχει σχολείο που να μπορεί να χωρέσει κι άλλους μαθητές. Στην περίπτωση των ΓΕΛ, ΔΕΝ υφίσταται όχι για 150 με 200 μαθητές όπως προβλέπει το σχέδιο, αλλά κυριολεκτικά ούτε για 30 για το σύνολο των υπόλοιπων ΓΕΛ της πόλης.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε:

α) το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων να έρθει σε επαφή με τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων των εμπλεκόμενων σχολείων, να συζητήσει μαζί τους και να συντονίσει μια κοινή δράση.

β) να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Χανίων την Παρασκευή στις 1:30μμ με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, παρουσία των ΜΜΕ.

γ) να δώσει συνέντευξη Τύπου αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Χανίων.

δ) να παρέμβει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για το συγκεκριμένο ζήτημα

ε) να οργανώσει συνάντηση ενημέρωσης με τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τον καινούριο χάρτη που αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση

ζ) να εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ