31.8 C
Chania
Friday, July 12, 2024

Έντουαρντ Σνόουντεν: Η τηλεφωνική εταιρεία ATT κάρφωνε τους πελάτες της στην NSA

Ημερομηνία:

Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ATT ήταν για την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός εταίρος για την κατασκοπεία των επικοινωνιών, σύμφωνα με νέες πληροφορίες που αντλήθηκαν από τα έγγραφα που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρώην σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times και τον ερευνητικό ιστότοπο ProPublica, που συνεχίζουν να αποκωδικοποιούν τα δεδομένα που αποκάλυψε ο καταμηνυτής ατασθαλιών, η αμερικανική ATT περιγράφεται στα έγγραφα αυτά ως μια εταιρεία “εξαιρετικά συνεργάσιμη”, η οποία έδειξε μάλιστα “μεγάλη θέληση να συνεργαστεί”.

Ακόμη αγνοούμε, σύμφωνα με τους New York Times, αν το πρόγραμμα που περιγράφεται στα έγγραφα αυτά, τα οποία καλύπτουν την χρονική περίοδο 2003 ως 2013, εξακολουθεί να εφαρμόζεται σήμερα.

Τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι η ATT επέτρεψε στην NSA να έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ανταλλάχθηκαν στο αμερικανικό έδαφος, μεταξύ των οποίων και τα mails από την έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στην οποία η ATT παρέχει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, την εντολή για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της έδρας του ΟΗΕ έδωσε ένα ειδικό ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι ο ΟΗΕ δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο παρακολούθησης.

Με την NSA συνεργάστηκαν επίσης οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών Verizon και MCI (η οποία εξαγοράστηκε από την Verizon το 2006).

Η ATT άρχισε το 2011 να παρέχει καθημερινά στην NSA περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο στοιχεία από κινητά τηλέφωνα. Ο στόχος ήταν να εξασφαλιστεί μια “επιχειρησιακή” ροή “πριν από την 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου”, αναφέρεται στα έγγραφα αυτά που μελέτησαν τα ενημερωτικά αυτά μέσα.

Μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν το 2013, οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η παρακολούθηση αφορούσε κυρίως τις κλήσεις σταθερής τηλεφωνίας κι όχι κινητής.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία, έχει καταφύγει στην Ρωσία. Στην χώρα του διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: Συγκαλεί σύσκεψη για τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στο νησί

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Διεύθυνση Υδάτων) σε συνεργασία με...

Οργή Καρυστιανού για μεταρρύθμιση Φλωρίδη: «Έχασα το παιδί μου από τις συνέπειες της διαφθοράς, το ίδιο και άλλες 56 οικογένειες»

Για απαράδεκτη μεταρρύθμιση Φλωρίδη κάνει λόγο η Μαρία Καρυστιανού σε νέα ανάρτηση, με...