13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Έξω οι βάσεις από τα Νησιά Σολομώντα – Χαιρετίζει ο Αυστραλός πρωθυπουργός τα σχόλιά που αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει κινεζική βάση κοντά στην Αυστραλία

Ημερομηνία:

Οπρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα, Μανασέ Σογκαβάρε, δήλωσε σήμερα πως η νέα συμφωνία ασφαλείας της χώρας του με το Πεκίνο δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κίνα να χτίσει στρατιωτική βάση στο έθνος του Νότιου Ειρηνικού και να μετατρέψει τους πολίτες του σε «στόχους για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις».

Ο Σογκαβάρε κατέληξε σε συμφωνία με το Πεκίνο τον Απρίλιο για την παροχή υποστήριξης ασφαλείας. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για την συμφωνία, όμως αυτή έχει εγείρει φόβους για την δημιουργία μόνιμης κινεζικής στρατιωτικής βάσης σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά παράλια της Αυστραλίας.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στη Σούβα, την πρωτεύουσα των Φίτζι, ο Σογκαβάρε απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Την στιγμή που ιδρύσουμε ξένη στρατιωτική βάση, γινόμαστε αμέσως εχθρός. Και θέτουμε επίσης την χώρα μας και τον λαό μας ως στόχους για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις».

«Δεν υπάρχει στρατιωτική βάση, ούτε καμία άλλη στρατιωτική εγκατάσταση ή ιδρύματα, στη συμφωνία. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε στην οικογένεια της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο Σογκαβάρε χαιρέτησε χθες τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, με μια αγκαλιά στην πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκε στη Σούβα κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού. Το φόρουμ αποτελούταν από 18 νησιωτικά έθνη μέχρι που το Κιριμπάτι αποσύρθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Αλμπανέζε περιέγραψε την συνάντηση ως «πολύ εποικοδομητική», τονίζοντας ότι «τα συμφέροντα της Αυστραλίας δεν θα εξυπηρετούνταν από την ύπαρξη μιας στρατιωτικής βάσης τόσο κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται η Αυστραλία».

«Χαιρετίζω τα σχόλιά του (Σογκαβάρε) που αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει μια κινεζική βάση (κοντά) στην Αυστραλία», δήλωσε ο Αλμπανέζε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ